Pred Matevžem Lenarčičem, letalcem in raziskovalcem podnebnih sprememb, je najdaljša etapa v letošnji misiji.


 

V sredo bo predvidoma poletel proti Bangladešu, trenutno pa se nahaja v bližini Karačija. Lenarčič bo preletel indijsko podcelino, kjer je tudi za pričakovati najbolj zanimive podatke o meritvah koncentracij črnega ogljika.

Pred Matevžem Lenarčičem je najdaljša etapa v letošnji misiji.

Iz njegove ekipe Green Light World Flight so sporočili, da je slovenski letalec v preteklih dneh preletel prve štiri etape in skupaj 7112 kilometrov na poti iz Maribora, prek Kapadokie, Hurgade in Al Aina do letališča Jinnah v neposredni bližini Karačija.

Cilj letošnje misije je opraviti meritve nad Azijo, zato bo Lenarčič že v tem tednu nadaljeval pot proti Kitajski. Prva postaja na Kitajskem je v kraju Nanning. 28. aprila naj bi pristal v Zhengzhou, kjer je kot gost sodeloval na letalskem mitingu. Tam se bodo srečali tudi piloti, ki so leteli okoli sveta v letalih z vzletno težo največ 7000 kilogramov.

Kot smo poročali tudi v novicah RTS 24, se je Lenarčič na pot iz Maribora podal 9. aprila. Poletel je proti Turčiji, v okviru približno 40-dnevne avanture pa bo preletel Iran, Pakistan, Indijo, Bangladeš, Mjanmar, Laos, Vietnam in Kitajsko. Od tam bo nato poletel na sever preko Mongolije v Rusijo, kjer se mu bo na delu poti pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin, zatem pa se bo vrnil v Slovenijo.