Ob koncu mednarodnega tedna Rdečega križa se lahko v Mariboru pohvalijo z različnimi aktivnostmi, ki so jih ta teden izvajali bolj intenzivno – izvajajo pa jih tudi sicer.


»Rdeči križ Slovenije je najstarejša humanitarna organizacija na Slovenskem. 150 let že. To je poštena doba. V vseh teh 150 letih je Rdeči križ pomagal ljudem v stiski – v različnih stiskah. Pravzaprav zanimivo ali pa skorajda žalostno je, da zdaj v zadnjem času delujemo največ na področju teh osnovnih stisk ljudi. Materialnih, kar so pravzaprav pred 150 leti v največji meri tudi počeli,« je o Rdečem križu in njegovem poslanstvu povedal sekretar Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek.

Rdeči križ za marsikoga predstavlja organizacijo, ki jim kot ena redkih nudi neposredno pomoč.

Rdeči križ sicer deluje na področjih humanitarne pomoči, zaščite in reševanja, neurij in ujm ter begunskih kriz. Za marsikoga predstavljajo organizacijo, ki jim kot ena redkih nudi neposredno pomoč, pa naj si bo to materialna, naj bo to hrana ali pa kaj druga.

V mednarodnem tednu Rdečega križa so se še bolj intenzivno posvečali aktivnostim, ki jih izvajajo tudi sicer. Merili so krvne vrednosti, zbirali materialno pomoč, ta teden v podaljšanem času, učili temeljne postopke oživljanja, ki bi jih sicer moral znati vsak udeleženec prometa, vendar pogosto temu ni tako. Prav tako so se osredotočili na aktivnosti med mladimi, ki jih želijo vključiti v projekt darovanja krvi, prostovoljstvo in še kaj.

Posebej je treba izpostaviti njihovo delo za otroke, ki jim nudijo letovanje v Punatu. Tako marsikateremu mlademu ne le nudijo letovanje na morju – tam za njih pripravijo številne aktivnosti, ki velikokrat niso le zabavne, temveč tudi poučne. Letošnji projekt je klimatizirati prostore v Punatu in mladim ponuditi še večji nabor delavnic in izobraževanj na številnih področjih, med katerimi se znajde tudi kak, ki vključuje življenjsko pomembno znanje.

Več v prispevku:

Simon Cigula