Sloveniji je bil včeraj na slovestnosti v Bruslju podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy – ERG). To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.


Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, opredeljuje gastronomijo. Gastronomija daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in desezonalizaciji turizma, kar je med osrednjimi cilji prihodnjega razvoja slovenskega turizma, so spročili iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenija prejela naziv Evropska gastronomska regija 2021. Foto: STA.

Strokovna komisija ERG je Slovenijo obiskala med 17. in 20. julijem 2018 in bila navdušena nad gastronomsko ponudbo naše dežele. Člani komisije so se srečali s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj.

Med obiskom je komisija v sestavi dr. Diane Dodd, Blance Cros, Alfreda van Mamerena in Jacinte Dalton presojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja in se odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva ERG 2021.
Program zelo dobro vključuje različna področja

Strokovna komisija je izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavlja dolgoročno strategijo Slovenije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Komisijo so prepričali tudi gastronomski presežki Slovenije ter njena zaveza regionalnih partnerjev k trajnostnemu razvoju in izvedba različnih aktivnosti v zvezi z njim.

»Naziv Evropska gastronomska regija 2021 je odlično izhodišče tako za goste kot domačine, ki iščejo zelena, aktivna in zdrava doživetja, ter tudi za partnerje, ki bodo morali ostati inovativni, Sloveniji pa omogoča še večjo mednarodno prepoznavnost gastronomije, tesnejše medsektorsko povezovanje, mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše,« je ob tem povedal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Kakšen je pomen naziva Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 za Slovenijo?

Naziv ERG 2021 je izjemnega pomena za slovenski turizem. To je priznanje vsem, ki so vključeni v omogočanje in izvedbo ponudbe ter promocije gastronomije, da postanemo vedno bolj globalno prepoznavni kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja. Preko projekta ERG 2021 se bodo nadaljevala prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu.

Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbujanje inovativnosti v gastronomiji ter tesnejša medsektorska povezovanja na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu.