Šolske počitnice slovenskih osnovno- in srednješolcev se bližajo h koncu, zato pa se ne bližajo h koncu finančne skrbi velikemu številu staršev, ki morajo otrokom priskrbeti obvezne šolske potrebščine.


V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo se zavedajo, da se mnogi starši po Sloveniji že s skrbjo ozirajo v jesen, ko bodo svojim šoloobveznim otrokom morali priskrbeti delovne zvezke, učbenike in ostale učne pripomočke. Delovni zvezki se iz leta v leto menjavajo, nekaj skrbi glede knjig pa prihranijo učbeniški skladi, ki jih imajo osnovne šole, torbica, copati, zvezki in potrebščine pa na koncu vseeno niso majhen zalogaj.

Slika je simbolična. Foto: STA

Cene delovnih zvezkov za osnovnošolske razrede se gibljejo med 50 in 150 evri, k čemer je seveda potrebno dodati še celo kopico pripomočkov od zvezkov do barvic in pisal, pri katerih na koncu cene hitro ponesejo nad 30 evrov, od šolske torbe do copatov, ki doprinesejo, da se končni znesek v višjih razredih kmalu približa 200 evrom. Marsikatera družina ima dva ali več šoloobveznih otrok, so sporočili iz omenjenega gibanja.

Odbor za socialo Gibanja za dostojno delo in socialno družbo želi vsaj delu teh staršev pomagati, da bodo njihovi šolarji in šolarke šolsko leto začeli brez skrbi. S tem namenom v juliju in avgustu že od leta 2012 organiziramo zbiralno akcijo šolskih potrebščin Šola za vse!, v sklopu katere po različnih krajih po Sloveniji zbiramo šolske pripomočke, zvezke, potrebščine, copate, … vse kar pride prav mlademu šolarju ali šolarki.

Vsa zbrana sredstva bodo namenili staršem in otrokom iz socialno ogroženih družin in sicer prebivajočim v lokalnem okolju, v katerem bodo le-ta sredstva tudi zbrana.

Akcija bo potekala do konca avgusta

Vsakdo, ki bi želel prispevati šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin, jih lahko prinese in odloži v zabojnike na določenih zbirnih mestih. Pravilo je, da se v zabojnike stvari samo odlaga, ne pa iz njih tudi jemlje. Več kot dobrodošle so vse šolske potrebščine – tako nove kot tudi rabljene (vendar ohranjene).