Medtem ko se begunski val po balkanski poti, torej tudi do nas in naprej, vse bolj veča in širi, nas nekatere politične stranke strašijo pred njimi, predstavniki članic Salzburškega foruma pa iščejo rešitve.


Ob vse večjem navalu migrantov po balkanski poti in vseh večjih težavah v Veliki Kladuši, so čez vikend v Sarajevu organizirali regionalno konferenco članic Salzburškega foruma. Na njej so bili predstavniki notranjih ministrstev vseh držav ob balkanski poti vse od Grčije do Avstrije. A videti je, da so se težav začeli zavedati precej pozno. Šele takrat, ko so migranti že prispeli na Balkan in ne prej. Po drugi strani pa so v Sloveniji med predvolilno kampanjo nekatere stranke predvsem strašili ljudi pred migranti. Skorajda nihče pa ni povedal, kako bodo dejansko reševali migrantsko krizo, da se ne bo ponovila zgodba izpred nekaj let.

Begunci prihajajo. Kaj bomo z njimi?

V Sarajevu poudarili, da je treba sprejeti ukrepe
Na regionalni konferenci za reševanje migrantske krize na Balkanu je bil tudi slovenski državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic, ki se je že v preteklih tednih sestajal s svojimi kolegi z Zahodnega Balkana. Tako je Slovenija, ki je že doživela večjo migrantsko krizo pred leti, zdaj pripravila predloge konkretnih ukrepov, ki pa jih je treba, tako pravi Šefic, upoštevati takoj, da ne bo prepozno. Na konferenci je izpostavil poziv, da je treba zdaj biti aktiven pri reševanju, ko imajo stvari še pod nadzorom. Tudi Franz Lang, vodja avstrijskega kriminalističnega urada, je poudaril, da je bilo zadnja tri leta veliko razprav, ali bi bili v določenih centrih za migracije v državah članicah Evropske unije tudi postopki za prošnje za azil.

Pri nas eni strašijo, drugi mirijo
In medtem, ko se zadnje mesece vse bolj povečuje število nezakonitih prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo, se zdi, da naša država v času, ko ena vlada ne opravlja več poslov, druga pa še sploh ni sestavljena, sploh nimamo rešenih komunikacijskih problemov, kaj in kako z migranti in begunci, ki so že tu, in kaj s tistimi, ki prihajajo. So pa še pred volitvami kandidirajoče stranke imele v svojih nagovorih različne poglede na migrante. Desno in nacionalistične usmerjene so predvsem strašile. Levo usmerjene stranke so precej bolj strpne do migrantov in beguncev ter opozarjajo, da se ne sme uporabljati politike zastraševanja.

Več v prispevku:

Avtorici: Uršula Godec in Melanija Bezjak