Že 25. leto zapored obeležujemo 5. oktober kot svetovni dan učiteljev.


Leta 1966 so bila na ta dan na posebni medvladni konferenci v organizaciji UNESCO in Mednarodne organizacije dela (ILO) sprejeta Priporočila o položaju učiteljev. Ta priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga, glede na njihovo odgovornost in zahtevnost dela, morali imeti v družbi.

Foto: STA

Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem prazniku vzgojiteljev in učiteljev pa je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Rdeča nit letošnjega obeleževanja svetovnega dneva učiteljev je pravica do izobraževanja, ki je tesno povezana s pravico do kakovostnega in ustrezno usposobljenega učitelja. Letošnje leto je namreč v znamenju 70. obletnice sprejetja Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah, med katerimi je izobraževanje prepoznano kot ena temeljnih pravic.

303 milijoni otrok ne hodi v šolo

Združeni narodi poročajo, da danes 303 milijoni otrok po svetu ne hodijo v šolo, med njimi pa jih več kot tretjina živi na vojnih območjih ali v državah, ki so jih prizadele naravne katastrofe. Kar pomeni, 104 milijoni otrok, starih med pet in 17 let, ki živijo v državah, kjer divjajo vojne ali so jih prizadele naravne katastrofe, nimajo možnosti izobraževanja, izhaja iz nedavno objavljenega poročila Unicefa. Vsak peti otrok v teh državah ni nikoli hodil v šolo, dva od petih pa nista nikoli zaključila osnovnošolskega izobraževanja.

»Izobrazba otroka je njena ali njegova temeljna človekova pravica. Ne gre samo za pravico do šolanja, ampak pravico do kakovostnega šolanja, ki je vsem dostopno. Slovenski javni sistem je zelo dober in dosega dobre rezultate. Opremlja posameznice in posameznike za najbolj zahtevne naloge, s katerimi se srečujejo. Pri tem igra najpomembnejšo vlogo prav učitelj, ki ga nihče ne more nadomestiti. Učitelji so nepogrešljiv vir ne le znanja, temveč tudi vrednot, odnosov in vsega tistega, kar je v družbi pomembno,« je v poslanici poudaril Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.