Letošnji svetovni dan umivanja rok se osredotoča na povezavo med umivanjem rok in prehrano, vključno s higieno živil.


Ob svetovnem dnevu umivanja rok, ki ga obeležujemo danes, 15. oktobra, želijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ozavestiti različne javnosti o pomembnosti umivanja rok.

Letošnji svetovni dan umivanja rok se osredotoča na povezavo med umivanjem rok in prehrano, vključno s higieno živil. Povezovanje umivanja rok z uživanje hrane je lahko odličen način za oblikovanje dobrih higienskih navad tudi pri otrocih. Zelo pomembno je dosledno zagotavljanje čistoče rok oseb, ki sodelujejo pri pripravi hrane, so sporočili iz NIJZ.

Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni med ljudmi. Preko rok se prenašajo predvsem povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni, okužb in zastrupitev s hrano, posredno pa tudi povzročitelji gripe in drugih respiratornih okužb.

Čiste roke so zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju našega zdravja

Poleg vzdrževanja dobrega imunskega sistema je skrb za čiste roke eden najpomembnejših preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja mikrobov in potencialnih okužb. Številne bolezni se širijo prav preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi. Zato je zelo pomembna higiena rok in kašlja.

Zakaj umivanje rok?

Na koži rok se, poleg stalno prisotne mikrobne flore, občasno lahko zadržujejo tudi mikroorganizmi, ki pridejo na kožo rok ob stiku z drugimi deli telesa, drugimi osebami ali ob stiku z okoljem. Prav ti mikroorganizmi so največkrat vzrok za različna obolenja. S preprostim ukrepom, kot je temeljito umivanje rok, lahko te mikroorganizme z naših rok odstranimo in tako preprečimo razvoj bolezni, opozarjajo pri NIJZ.