V Ankari je dva tedna po predsedniških in parlamentarnih volitvah kot predsednik države znova prisegel Recep Tayyip Erdogan, ki je tako na vrhuncu politične moči.


 

Erdogan, ki že skoraj 16 let kroji usodo Turčije, je v skladu z ustavnimi spremembami ob prisegi prevzel pristojnosti predsednika države in premierja. Z Erdoganovo prisego se je končala sprememba državnega sistema iz parlamentarnega v predsedniškega, za kar si je Erdogan prizadeval več let.

Recep Tayyip Erdogan

Med kratko slovesnostjo v parlamentu v Ankari je Erdogan prisegel, da bo v svojem petletnem mandatu zvest pravni državi, da bo varoval demokratično in sekularno republiko in svoj mandat izvajal nestrankarsko. Zagotovil je še, da se ne bo odmaknil od ideala, da naj bi vsak v državi užival temeljne svoboščine in človekove pravice.

»Danes obljubljamo državljanom, da bomo peljali Turčijo naprej v nov in boljši svet. Tukaj smo na cesti, ki pelje k boljšim priložnostim. Okrepili bomo parlament, ki nam bo dal močno vlado in stabilno Turčijo,« je v prvem govoru po prisegi povedal Erdogan.

Ponovil je tudi svojo predvolilno obljubo, da bo Turčija pod njegovim vodstvom postala ena od največjih gospodarskih sil sveta. Obljubil je tudi, da bo predsednik vseh 81 milijonov Turkov.
Prva seja turške vlade že v petek

Erdogan je sestavil vlado, ki bo sestavljena iz 16 ministrstev. Prva seja turške vlade bo predvidoma v petek. V predsedniški palači je po Erdoganovi inavguraciji, sledila še večerja, na kateri je bilo med tujimi gosti 22 predsednikov držav in 28 premierjev ter predsednikov parlamentov. Turška opozicija je že pozvala k preložitvi inavguracije zaradi železniške nesreče, v kateri je umrlo 24 ljudi.

Več v prispevku: