Več tovornjakov s humanitarno pomočjo je prečkalo jordansko sirsko mejo, da bodo lahko pomagali Sirijcem, ki se od konca junija borijo s pomanjkanjem, ko so izbruhnili spopadi na južnem delu Sirije.


Jordanija je ustavila sprejemanje beguncev iz Sirije, saj je okupirana z več kot 1,3 milijoni sirijskih beguncev, ki so tukaj našli svoje zatočišče. Kljub temu Jordanija nadaljuje z humanitarno pomočjo sosednji državi. Prav tako se je povečalo število donatorskih držav za nudenje humanitarne pomoči Siriji, ko je na nevzdržne razmere opozoril tudi minister Omar Razzaz.

Minister se je opravičil in podal zaskrbljujočo izjavo, da Jordanija ne more sprejeti več beguncev, vendar bo naredila vse, da njihovo trpljenje omili in tako je začela s pospešenim nudenjem humanitarne pomoči na ozemlje Sirije.

Donacije in humanitarna pomoč se zbira po vsej državi, za koordinacijo pa je odgovorna Jordanska humanitarna organizacija. To je največja humanitarna organizacija v vsej državi. Sredstva se zbirajo in potem jih s tovornjaki in v spremstvu vojske dostavijo na ogrožena in opustošena območja.

Najbolj velikodušna pomoč prihaja iz mest Matraq in Rammtha, ki ležita ob meji s Sirijo. Nekateri državljani ponujajo celo lastne vzmetnice, odeje in vzglavnike svojim Sirijskim sosedom.

Več v prispevku: