Svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo danes, letos izpostavlja boj proti plastičnemu onesnaževanju in poziva k iskanju rešitev za zdrave oceane. Na ministrstvu za okolje so opozorili, da v oceane vsako leto zaide do 13 milijonov ton odpadne plastike, kar duši koralne grebene in ogroža morske živalske in rastlinske vrste.


Eden ključnih razlogov, zakaj je onesnaževanje voda s plastičnimi odpadki tako velika grožnja morju, je, da imajo plastični materiali izredno dolgo življenjsko dobo, so opozorili na okoljskem ministrstvu.

Svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo danes, letos izpostavlja boj proti plastičnemu onesnaževanju in poziva k iskanju rešitev za zdrave oceane.

Zaradi obstojnosti, kopičenja in morskih tokov ter vetrov odpadki prepotujejo tudi velike razdalje in onesnažujejo ne le območje njihovega vnosa, pač pa tudi oddaljena območja, ki sicer niso neposredno obremenjena z viri vnosa odpadkov. Temu pojavu smo bili priča nedavno tudi pri nas, so spomnili na ministrstvu.

Da pa bo v prihodnje takšnih dogodkov manj, bo treba, kot so izpostavili, narediti korak naprej, predvsem v smeri rabe in proizvodnje in potrošnje plastičnih izdelkov s kratko življenjsko dobo, kot so izdelki za enkratno uporabo, in sprememb vedenjskih vzorcev glede neustreznega ravnanja z odpadki.

Na statističnem uradu so zapisali, da se stanje, povezano z nastajanjem odpadkov iz plastike in z ravnanjem z njimi, z leti sicer izboljšuje, kar kaže, da smo ljudje okoljsko čedalje bolj ozaveščeni in da so bili ukrepi na tem področju pravilni.

Vir: STA.