Mestna občina Maribor si za namene sodelovanja na mednarodnem in medmestnem področju prizadeva za sklepanje prijateljstev z bratskimi mesti, med katerimi je tudi leta 1969 pobrateno nemško mesto Marburg. To univerzitetno mesto šteje slabih 80.000 prebivalcev in se z zemljepisno lego umešča ob prelepi reki Lahn.


Srednjeveška romantičnost in modernost univerzitetnega mesta
Skoraj vsak obiskovalec tega mesta v zvezni deželi Hessen v Nemčiji obišče Elizabetino cerkev. Malo ljudi pa ve, da je to pravzaprav »Marienkirche«. Graditelj v 13. stoletju, bogat in vpliven Teutonic Order, je venomer svoje cerkvene zgradbe posvetil njihovi lastni svetnici, Devici Mariji. V cerkvi je danes dobro poznana grobnica Sv. Elizabete (1207–1231, kanonizirana 1235). Cerkev so gradili skoraj 50 let ter potrebovali še nadaljnjih 50 let za dva 80-metrska stolpa cerkve.

Mesto se baha tudi z veličastnim mestnim gradom »Landgrafenschloss«, kjer najstarejši vidni deli stavbe segajo v 13. stoletje in kjer je svojo rezidenco gradil vnuk Sv. Elizabete. Marburg se lahko pohvali tudi kot kulturno, športno in turistično mesto. V 139 športnih društvih sodeluje okrog 24.000 članov, kjer je šport tudi motiv zbliževanja ljudi. Za ta namen je mesto ustanovilo platformo o športu v Marburgu.

Na literarnem področju je mesto dobilo zanimivo ime, in sicer »Grimm Town Marburg«. Od leta 1802 do 1805 je v univerzitetnem mestu Marburg namreč živel Jakob Grimm, njegov brat Wilhelm pa od leta 1803 do 1806. Brata sta svetovno znana jezikoslovca in zbiratelja pravljic (Grimove pravljice). Leta 1819 sta brata dobila častna doktorata Univerze v Marburgu.

Mesto prireja skozi leto tudi veliko kulturnih in družabnih prireditev namenjenih domačim in tujim obiskovalcem. Sredi velikega graškega parka, nad starim delom mesta, je v poletnih mesecih prizorišče dogajanja na prostem – od opere in rock koncertov, festivalov in kina ter znamenitega mestnega festivala »3 Tage Marburg«.
Marburg piše tudi atraktivno turistično zgodbo, ki vključuje bogato kulinarično ponudbo, hotele in druge nastanitve, turistične predstavitve glavnih znamenitosti in odličnih priložnosti za ljubitelje narave, kot je obisk naravnih znamenitosti. Ena izmed njih je obisk naravnega parka »Naturpark Lahn-Dill-Bergland«.

 

Mesto Marburg pogovorno imenujejo kar univerzitetno mesto, saj ima okrog 25.000 študentov in okrog 7000 zaposlenih na univerzi. Univerza v Marburgu (Philipps-Universität Marburg) je bila ustanovljena leta 1527, in sicer iz strani Philipa I., deželnega grofa Hesse. Velja za najstarejšo univerzo na svetu, ki je bila ustanovljena kot protestantska ustanova.

Pobratenje Maribora in Marburga
V letu 2019 Mestna občina Maribor in mesto Marburg praznujeta 50. obletnico svojega pobratenja. Že daljnega leta 1969, ko sta se mesti pobratili, je bila želja za povezovanje med posamezniki in podjetji ter javnimi institucijami znotraj obeh mest. Povezovanje na področjih izobraževanja, kulture, turizma in drugih področij je namreč posebnega pomena za razvoj obojestranskih prednosti za obe mesti.

Za obujanje omenjenih odnosov obeh pobratenih mest smo v Mariboru avgusta 2017 gostili predstavnike Prijateljskega društva Marburg-Maribor, na čelu s predsednikom tega društva, gospodom Berndom Druselom.
Leto prej se je 50-članska delegacija mariborskih športnikov in trenerjev odpravila v Marburg, kjer so se udeležili tekmovanja Six Nations Cup. To je športno tekmovanje, ki ga mesto Marburg pripravlja ravno za svoja pobratena mesta in kjer se je Maribor predstavljal s predstavniki v moškem in ženskem nogometu ter ženski košarki.

V aprilu 2018 je v Mariboru potekal že 21. festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, kjer je bila kot novost uvedena serija bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Prvi gostje so bili trije uveljavljeni literati ravno iz mesta Marburg, in sicer predsednik literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, gospod Ludwig Legge, profesor in pisatelj Horst Schwebel ter pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon. Vsi so se srečali tudi s predstavniki Mestne občine Maribor ter med drugim na letošnjem obisku razpravljali o nadaljnjem grajenju vezi med mestom Maribor in Marburgom, ki je sicer živo že toliko let.

Mojca Petek
Mednarodno in medmestno sodelovanje, Mestna občina Maribor