Nemška kanclerka Angela Merkel je po polomu vrha najrazvitejših držav sveta (G7) v Kanadi z neobičajno jasnimi besedami odgovorila na soliranje predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki spodkopava ustaljene stebre mednarodne ureditve. »Ne bomo se pustili opehariti. Tudi mi bomo ukrepali,« je v nedeljo zvečer na televiziji ARD dejala Merklova.


Pri tem je imela v mislih carine na aluminij in jeklo, ki jih je uvedel Trump. Če bo Trump uvedel še dodatne carine na nemške avtomobile, kar napoveduje, je kanclerka napovedala ostre in po možnosti evropske protiukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je v soboto z odločitvijo, da zavrne skupno sklepno izjavo vrha G7 poskrbel za zaplet brez primere. »Umik prek tvita je seveda streznitev in je deloma tudi depresiven,« je še dejala kanclerka. Dodala je, da bo nemška vlada spoštovala dokument, ki je pravnomočen.

Srečanje voditeljev evropskih članic skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) v Kanadi. Foto: STA

Opozicijski nemški liberalci (FDP) so od Merklove že zahtevali uradno pojasnilo nemške vlade glede zapleta na vrhu G7.

O soliranju Trumpa je nemška kanclerka še menila, da je treba v politiki sprejemati odločitve, to, da ne počneš nič, pa lahko predstavlja tveganje. Odločitev Trumpa je, kot je povedala, še dodatno okrepila njeno stališče, da se bo še bolj zavzemala za enotno in močno Evropsko unijo. Nemčija in Evropa se ne moreta več »nekoliko lahkomiselno« zanesti na ZDA, je še dejala.

Vendarle pa je menila, da kljub protekcionistični politiki Trumpa še ni konca partnerstva z ZDA. »Obstajajo dobri razlogi, da si še naprej prizadevamo za transatlantsko partnerstvo,« je dejala.

Koordinator nemške vlade za transatlantsko sodelovanje Peter Beyer je umik ZDA od sklepne izjave na vrhu G7 označil »diplomatski polom«. Da je bilo na vrhu G7 pričakovati neuspeh, pa je menil predsednik odbora nemškega parlamenta za zunanjo politiko Norbert Röttgen.

Vir: STA