Le tri tedne in pol je trajalo službovanje novega slovaškega notranjega ministra Tomaša Druckera, ki je nepričakovano danes odstopil. Svojo odločitev je pojasnil, da ne more odgovarjati za odstavitev direktorja policije Tiborja Gašparja, kar so po umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka zahtevali protestniki.


Drucker je mnenja, da zaradi zaslug v preteklosti njegova odstavitev ne bi bila upravičena in primerna, čeprav je bila pričakovana, da bi ponovno vzpostavili zaupanje državljanov v državo. »Pod temi pogoji nimam pravice, da ostanem na položaju,« je pojasnil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Protesti v slovaški prestolnici po umoru novinarja Kuciaka. Foto: STA

Po umoru slovaškega novinarja in njegove zaročenke se je pritisk povečeval. Z delom aktualnega direktorja policije so nezadovoljno udeleženci protestov in tudi mediji, ki ga imajo za odgovornega za neučinkovite preiskave korupcijskih škandalov, povezanih s podjetniki, ki so blizu vladajoči koaliciji. Te primere korupcije je preiskoval tudi Kuciak.

Pozivom k odstopu direktorja policija se je pridružil tudi slovaški predsednik Andrej Kiska. V pogovoru z novinarji je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo direktorja policije odstavili v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah bi bil odhod Gašparja ključen za obnovo zaupanja ljudi v policijo.

Drucker je bil na položaj notranjega ministra imenovan pred tremi tedni in pol kot del preoblikovanja vlade po umoru novinarja. Vodenje je od Roberta Fica prevzel Peter Pellegrini. V preteklosti je v eni od Ficovih vlad zasedal položaj ministra za zdravje, zdaj pa se, kot je povedal danes, namerava umakniti iz politike.