Britanski minister za brexit David Davis je odstopil s položaja, ker se ne strinja s pogajalskimi izhodišči, za katera se je britanska vlada dogovorila v petek. Kot je zapisal v odstopnem pismu, vse bolj kaže, da Velika Britanija ne bo zapustila carinske unije in enotnega trga.


Ob sedanjih trendih politike in taktik je videti vse manj verjetno, da bo Združeno kraljestvo zapustilo carinsko unijo in enotni trg, je Davis zapisal v odstopnem pismu britanski premierki Theresi May.

David Davis odstopil s položaja ministra za brexit

Dodal je, da ni prepričan, da pogajalski pristop vlade “ne bo vodil v dodatne zahteve po koncesijah”. In da bo splošna usmeritev politike vodila v najboljšem primeru v slab pogajalski položaj, ali pa morda v brezizhodnega.

Mayeva je Davisu odgovorila, da se ne strinja z njegovo opredelitvijo politike, za katero so se dogovorili na vladi v petek. Mayeva je Davidsonu sporočila, da ji je žal, da se je odločili zapustiti vlado, potem ko so že tako napredovali k izvedbi gladkega in uspešnega brexita in ko so samo še osem mescev oddaljeni od datuma, ko naj bi Velika Britanija zapustila Evropsko unijo. Otok naj bi v skladu s pred kratkim sprejetim zakonom o brexitu iz unije izstopila 29. marca 2019.

Več v prispevku: