Slovenska karitas je danes začela z akcijo za pomoč preživelim po potresu in cunamiju v Indoneziji.


Otok Sulavesi v Indoneziji je v petek 28. septembra prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,5. Sledil mu je cunami v mestu Palu z valovi visokimi do 6 metrov. Ekipa Karitas Indonesia – KARINA za nujno pomoč, je pred dnevi že prispela v mesto Palu, peš obiskujejo tudi zaradi potresa odrezane kraje, da bi ocenili potrebe preživelih po potresu in cunamiju. Prav tako pa pripravljajo mednarodni poziv za pomoč, so sporočili iz Slovenskega karitasa.

Nadskofijska karitas Maribor. Foto: STA.

Do sedaj je potrjeno, da je več kot 1.300 ljudi izgubilo življenje. Porušeni so številni domovi družin, ceste, telekomunikacije. Preživeli nujno potrebujejo pitno vodo, hrano, še posebno za dojenčke in otroke, ustrezno bivališče in odeje ter zdravstveno oskrbo.

Po podatkih Združenih narodov na otoku Sulavezi nujno pomoč potrebuje okoli 200.000 ljudi, med njimi je mnogo otrok.

Karitas Indonezija je že začela s prvimi aktivnostmi pomoči. Na njeno prošnjo danes prihaja na otok Sulavesi nuditi zdravstveno pomoč ekipa 40 zdravnikov in drugega medicinskega osebja, ki jih je zagotovila Caritas Nemčije.

Karitas Indonezija prosi vse organizacije Karitas po svetu, da jim pomagamo. Slovenska karitas je v ta namen danes začenja zbirati sredstva za pomoč.