V letu 2017 so pri Amnesty International zabeležili najmanj 993 usmrtitev v 23 državah. Številka je v primerjavi z leto 2016 za štiri odstotke nižja in kar za 39 odstotkov nižja kot v letu 2015.


Amnesty International v zadnjih leti beleži nižanje števila usmrtitev in obsodb na smrt v zadnjih letih. V letu 2017 so zabeležili najmanj 993 usmrtitev, v letu 2016 so beležili 1032 usmrtitev, v letu 2015 pa o 1634 usmrtitvah.

Omenjene številkah po navedbah Amnesty International ne vključujejo več tisoč smrtnih obsodb in usmrtitev, za katere verjamejo, da se izrekajo in izvršujejo na Kitajskem, ker ti podatki o smrtni kazni še naprej ostajajo državna skrivnost.

Bodeča žica in stražni stolp zapora. Foto: iStock

V 106 državah sveta so smrtno kazen povsem odpravili, lani še v Gvineji in Mongoliji. Nekatere države imajo smrtno kazen v svojih zakonih, a je ne izvajajo. 142 držav je usmrtitev odpravilo z zakonom ali pa v praksi. Na svetu naj bi bilo trenutno na smrt obsojenih skupno 21.919 ljudi.

»Kljub korakom v smeri odprave te odvratne kazni je še vedno kar nekaj voditeljev držav, ki se zatekajo k uporabi smrtne kazni kot ‘hitri rešitvi’, namesto da bi se lotili odprave vzrokov problemov s humanimi, učinkovitimi politikami, ki temeljijo na dokazih. Močni voditelji izvršujejo pravico, ne usmrtitev. Smrtna kazen je simptom kulture nasilja, ne njena rešitev,« je dejal Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International.