Svetovni voditelji so lansirali novo partnerstvo, ki si prizadeva, da bi bili do leta 2030 vsi mladi vključeni v izobraževanje ali usposabljanje oz. imeli zaposlitev. Pobuda ‘Generation Unlimited’ (Generacija brez omejitev) si prizadeva, da bi bili do leta 2030 mladi karseda najbolje pripravljeni na zaposlitev.


Partnerstvo, ki so ga lansirali na 73. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, je odgovor na globalno krizo izobraževanja in usposabljanja, ki trenutno ovira napredek in stabilnost za milijone mladih, so sporočili iz Unicef Slovenija.

Več kot 200 milijonov mladih ne hodi v šolo

Brez takojšnjih naložb v izobraževanje in usposabljanje bo hitro rastoča svetovna populacija mladih, ki bo do leta 2030 dosegla 2 milijardi, še naprej nepripravljena in nekvalificirana za delovna mesta prihodnosti. Več kot 200 milijonov mladih, ki so dovolj stari, da bi lahko obiskovali programe za sekundarno izobraževanje, ne hodi v šolo. To bi lahko za mlade v prihodnosti – še posebej tiste najbolj prikrajšane – pomenilo pot v pomanjkanje in diskriminacijo, ne pa enakopraven napredek.

Pobuda Generation Unlimited – ki je del strategije Združenih narodov za mlade do leta 2030 – bo dopolnjevala in nadgrajevala obstoječe programe, ki podpirajo mlade. Partnerska platforma se bo osredotočena na tri ključna področja: sekundarno izobraževanje, veščine za učenje, zaposljivost in dostojno delo, ter opolnomočenje mladih. Izziv, namenjen mladim – tako imenovani Youth Challenge – ki poteka v 16 državah po vsem svetu, letos poziva mlade, da oblikujejo rešitve, ki bodo podpirale te tri ključne stebre pobude.

»Vsi naši upi za boljši svet počivajo na mladih,« je dejal Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. »Danes na svetu obstaja največ mladih kot kadarkoli prej – kar 1,8 milijarde ljudi. Trajnostni razvoj, človekove pravice, mir in varnost se lahko dosežejo le, če mladim pomagamo kot vodje in jim omogočimo, da izkoristijo svoj polni potencial.«

»Skupaj lahko poskrbimo, da bo do leta 2030 vsaka mlada oseba našla svoje mesto v družbi – prek izobraževanja, usposabljanja ali dela. Za to si prizadeva Generation Unlimited in ponosna sem, da je Evropska unija del tega, skupaj z Unicefom,« je povedala Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

»Eno izmed najnovejših dejanj strategije Združenih narodov za mlade je lansiranje partnerstva Generation Unlimited. Vesela sem, da bo omenjena pobuda postala orodje za izvajanje strategije celotnih Združenih narodov na področju mladine,« je povedala odposlanka generalnega sekretarja OZN za mlade Jayathma Wickramanayake.