Na severu Kalifornije divja obsežni gozdni požar, v katerem je zgorelo že več kot 110.000 hektarjev, gre za največji požar v zgodovini Kalifornije.


V požaru, ki divja v okolici kraja Mendocino, je umrlo že sedem ljudi, pogorelo je 75 domov, okoli tisoč ljudi pa je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove. Požar je uničil že 114.850 hektarjev površine, kar je primerljivo z površino Los Angelesa, poroča Reuters.

Slika je simbolična. Foto: Xinhua/STA.

Gre za dva gozdna požara, ki sta se v ponedeljek združila na južnem delu nacionalnega gozda Mendocino, so po poročanju Reutersa sporočili iz Ministrstva za gozdarstvo in požarno zaščito. Vzrok za izbruh požara so visoke temperature, suša ter močni vetrovi.

To je največji požar izmed osmih večjih požarov v zgodovini Kalifornije, ki so ušli pod nadzorom, zato je ameriški predsednik Donald Trump v državi požar razglasil kot »večjo nesrečo«. Velikost požara je presegla lanskoletni požar, v katerem je zagorelo okoli 114.000 hektarjev površine v Santa Barbari in Venturi in uničil nekaj več kot 1000 zgradb. 

Gasilcem je do sedaj uspelo omejiti le okoli 30 odstotkov požara, oblasti pa svarijo, da bi se z njim lahko bojevali ves teden, saj se krepijo sunki vetra, zaradi česar se požar širi še hitreje, poroča Reuters.