V prvih štirih mesecih letošnjega leta je v Siriji moralo zaradi novih konfliktov domove zapustiti 920.000 ljudi. Gre za najštevilčnejše razseljevanje v Siriji od začetka konflikta, ki traja že osem let, je v Ženevi danes sporočil koordinator ZN za Sirijo Panos Moumtzis.


Z ZN so sporočili, da se je število notranje razseljenih beguncev v Siriji se je tako povzpelo na 6,2 milijona ljudi, medtem ko je v sosednje države zbežalo okoli 5,6 milijonov oseb, poroča AFP.

Begunci. Foto: STA:

Panos Moumtzis je pojasnil, da je bila večina novih beguncev prisiljena zapustiti svoje domove zaradi zaostrovanja spopadov na območju nekdanje uporniške enklave Vzhodna Guta in v pokrajini Idlib na severozahodu države, ki je skoraj v celoti pod nadzorom upornikov.

Do objave poročila prihaja, ko je Idlib v minulih dneh pretreslo več letalskih napadov, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi, med njimi tudi otroci.
Hude posledice v primeru obsežnega konflikta med prebivalci

Kot je še poudaril Moumtzis, je Idlib eno izmed štirih varnih območij v Siriji, ki so jih z dogovorom minulo leto določile Rusija, Turčija in Iran. Ob tem je napovedal tudi hude posledice, če bi se na tem območju z 2,5 milijona prebivalci razvnel obsežen konflikt.

Od začetka spopadov leta 2011 je vojna v Siriji terjala življenja več kot 350.000 ljudi, vendar se Moumtzis boji, da zaradi razmer v Idlibu »v Siriji še nismo videli najhujše krize«.

Poudaril je še, da »mora svet zagotoviti, da se ne ponovi ofenziva na Vzhodno Guto«, ki so jo minuli mesec po dveh mesecih intenzivnih spopadov ponovno zavzele sile sirskega predsednika Bašar al Asada.

Civiliste so namreč med to ofenzivo, pred tem pa tudi med ofenzivo za osvoboditev mesta Alep, evakuirali v Idlib. Vendar kot poudarja Moumtzis, v Siriji »ni še enega Idliba, kamor bi jih lahko peljali«. »Resnično, to je zadnje območje. Ni več lokacije, kamor bi jih lahko premestili,« je še dejal in izrazil zaskrbljenost, da vse več ljudi beži proti meji s Turčijo.

Vir: STA.