Znanstveniki so uporabili novo tehniko oploditve imenovano oploditev s testnimi cevkami, da bi lahko ustvarili hibridne zarodke iz sperme skoraj izumrlega belega nosoroga, v upanju, da bodo lahko pomagali rešiti to vrsto, ki je na robu izumrtja.


Severni beli nosorog je najbolj ogrožen sesalec na svetu. Znanstveniki so uspeli zbrati okrog 300 mililitrov semenod zadnjih štirih samcev. Načeloma je to velika količina, vendar vseeno premalo kakovostna za dobro opoloditev.

Nekatere od teh zbranih semenčec so uporabili za in vitro jajčeca in vitro od najbližjega sorodnika – južnega belega nosoroga. Upajo, da bodo lahko uporabili iste tehnike za ustvarjanje zarodka čistega severnega belega nosoroga z jajčecami, ki jih bodo dobili od dveh samic. Vse to bi lahko potem implantirali v nadomestno samico in mladič bi se lahko skotil.

Za ustvarjanje hibridov je ekipa združila vso svoje znanje in odmrznila seme, ki so ga predhodno pridobili in zamrznili od samca severnega belega nosoroga.

Sedaj čakajo in upajo, da se bo oplojeno jajčece prijelo, da se bo razvil zarodek in se skotil mladiček severnega belega nosoroga. Na ta trenutek bo sicer potrebno počakati še nekoliko časa, toda upanje za ohranitev najbolj ogroženega sesalca na svetu pa vseeno obstaja.

Več v prispevku: