Država podpira projekt letalske obrambe pred točo, smo večkrat slišali v studiu od Tadeje Kvas Majer, generalne direktorice Direktorata za kmetijstvo. Ob njej je v oddaji sodeloval Darko Kralj iz Letalskega centra Maribor, ki velja za gonilno silo te vrste obrambe pred točo v severovzhodnem delu Slovenije.


Mnenja so se precej kresala, predvsem zaradi pisnih odgovorov Agencije za okolje (ARSO), ki trdi, da ni znanstvenih dokazov za učinkovitost sipanja ‘točonosnih’ oblakov s srebrovim jodidom. Kralj denimo v učinkovitost sistema ne dvomi. Prej, kot pravi, v strokovnost ljudi na agenciji.

Kralj poudarja, da ljudje na ARSO premalo berejo tuje strokovne članke in raziskave. Kakor tudi, da nasprotniki projekta niso pokazali resne volje, da ga demantirajo z dokazi. Kvas Majerjeva je dodala, da bo država projekt podpirala še dve leti, nato pa se bo zadeva znova proučila. Dejstvo je namreč, da država kot najbolj učinkovito sredstvo v obrambi pred točo v kmetijstvu (sadjarstvo in vinogradništvo) vidi mreže.

Ob koncu oddaje je v studio prišla še Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice, ki je predstavila projekt 7. dnevi Mariborske knjižnice ter opozorila na prostorsko in finančno stisko te ustanove.