Soočila sta se prva sindikalistka Lidija Jerkič in prvi obrtnik v državi Branko Meh.


Pred praznikom dela smo v 24 plus odprli temo položaja slovenskega delavstva. Mnenja na to temo sta soočila Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Pri številnih vprašanjih so bili njuni pogledi diametralno nasprotni, predvsem ko je bilo govora o plačah v javnem in zasebnem sektorju. Meh in Jerkičeva soglašata, da so plače nasploh prenizke, za razliko od Jerkičeve pa prvi obrtnik v državi meni, da bi se morali stroški dela temeljito znižati.

Si pa Branko Meh ne zatiska oči pred dejstvom, da je kar nekaj delodajalcev v Sloveniji nečednih. Kljub temu pa po kadrovski krepitvi inšpekcijskih služb ne čuti posebne potrebe. Jerkičeva pa ravno v tem vidi težavo ter ne verjame, da bi ob enaki stopnji nadzora delodajalci sami bolj spoštovali zakonodajo.

Poleg Meha in Jerkičeve so v oddaji spregovorili še dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Goran Lukič iz Delavske svetovalnice, humanitarec Boris Krabonja ter Andraž Rangus z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.