Nad predvolilna soočenja televizije RTS je padel zastor. Zadnje druženje politikov in voditelja Aleša Pregla na Edvardu Rusjanu (letališki terminal; op. p.) je postreglo z zelo konstruktivno razpravo o prihodnosti te družbe in države. Bojan Horvat (SD), dr. Vinko Gorenak (SDS), Bernard Memon (NSi), Uroš Prikl (Desus) ter dr. Franc Trček (Levica) so odgovarjali na ključne izzive Slovenije tja do leta 2022.


Prvotno bi morali na soočenju sodelovati tudi stranki SMC ter LMŠ, a na soočenje nista uspeli poslati svojih predstavnikov. Upamo, da bosta pri organizaciji v prihodnje bolj uspešni, kot pri promociji preko predvolilnih soočenj. Kaj sporoča tisti, ki ga ni, ter, ali je to bolj jasen odgovor kot sama udeležba, pa boste tako ali tako najbolj kvalitetno odgovorili vi, spoštovane volivke in volivci.

Pri srcu ali motorju Slovenije, se je začelo soočenje – gospodarstvu. Vsaka stranka bi ga poganjala in izboljševala s svojo inačico goriva (davki, spodbude, olajšave). Nekako pa je odzvanjalo, tako so se gostje tudi samo reflektirali, da bi levica vzela bogatim in dala revnim, desnica pa trdi, da želi revne opolnomočiti. SDS, kot je povedal dr. Gorenak, veliko stavi prav na davčno razbremenitev gospodarstva. Da slednja še ne prinaša trdnega srednjega razreda, so se nanj vsuli očitki, ki jih je zavrnil ter kot primer napredka navedel Madžarsko. Da so v tisti davčno ugodni državi ljudje revni sočasno, ko se Orban hvali z rezultati, pa je Gorenak kar malce preslišal. Ni pa pristajal na nekonstruktivno razpravo, temveč je podajal jasne in nedvoumne odgovore. Bil je med drugim kritičen celo do svojega ‘šefa’ – Janeza Ivana Janše, s katerim, da se pogosto ne strinja. Pa, tako se je ‘pohvalil’, ga je Janša celo pozval: »Kandidiraj!«

Dr. Trček je zagotavljal, da ima levica odgovore za bolj pravično družbo ter učinkovitejšo pravno državo, kjer te roka pravice doseže pravočasno in na pravilen način. Horvat, ki je zastopal SD je stavil na nadaljevanje začetega s strani te stranke, ki je bila zadnja štiri leta v koaliciji. NSi je z Bernardom Memonom v zadnji oddaji sporočila, da bi razbremenila delo, deloma tudi obdavčitev kapitala. Da stavi na gospodarstvo, ki da je temelj vsega.

Uroš Prikl kot predstavnik Desusa ni bežal od odgovornosti za stanje v državi. Ni pa pozabil poudariti, da je bil Desus prepogosto osamljen v koaliciji. Tudi oni naj bi nadaljevali začeto. Predvsem pa si bodo prizadevali, da se bo finančno stanje slovenskega upokojenca izboljšalo.

Po videnem in slišanem v zadnjem soočenju bo Slovenija kmalu drugačna. Če le v besedah, pa bomo videli v prvih mesecih po volitvah. Da ne bomo na koncu rekli, da se vidimo na novih volitvah, kdaj drugič in ne kje drugje, temveč v Sloveniji.