Balet večina izmed nas povezuje z baletno predstavo, mogoče baletnimi copati ali baletnim krilom. Zagotovo pa s postavnimi in zelo gibčnimi plesalci ter prima balerinami. Ena takšnih je Galina Čajka Kuhar, ki je članica Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


Galina prihaja iz mesta Almati v Kazahstanu. Že kot majhna deklica se je začela ukvarjati z ritmično gimnastiko. Takrat ji je njena trenerka dejala, da je šport bolj za kratek čas, v baletu pa bo lahko delala celo življenje. Zaradi tega jo je trenerka prepričala, da je odšla v baletno šolo. Pri desetih letih je naredila sprejemne izpite v baletno šolo. Pri 15 letih je s pomočjo trenerke in staršev odšla v St. Petersburg na avdicijo, na kateri je bila izbrala in tako je od leta 1986 obiskovala Akademijo ruskega baleta v St. Petersburgu.

Leta 1994 je imel Tomaž Pandur s Faustom gostovanje v St. Petersburgu, kjer je Ljilijana Keč razpisala avdicijo in jo nato povabila v Maribor. Kljub trdem delu in letih vloženega truda in odrekanja, še vedno čuti ljubezen do baleta in nastopanja. V veselje ji je, ko vidi, da jo pridejo gledalci gledati ali pa ko ji oboževalci prinesejo rože na oder. Nagrada za njeno trdo delo pa je tudi to, da ji gledalci po predstavi namenijo aplavz.

Več iz življenja in dela Galine Čajke Kuhar v našem prispevku.