Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP v francoskem Saint Jean d’Angelyu osvojil tretje mesto, potem ko je bil četrti v prvi vožnji in tretji v drugi. Slavil je vodilni v SP Nizozemec Jeffrey Herlings s polnim izkupičkom 50 točk za obe posamični zmagi.


Z deseto letošnjo dirko se je končala prva polovica sezone svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu. Herlings je tudi v Franciji nadaljeval svoj zmagovalni pohod proti naslovu svetovnega prvaka in je dosegel novo zmago ter prednost v svetovnem prvenstvu pred drugouvrščenim Italijanom Antoniem Cairolijem, ki je bil drugi tudi na dirki, povečal na 62 točk.

Skupno drugo mesto na dirki je Cairoli osvojil z 42 točkami, tretji je bil Gajser (38), ki je na koncu za točko ugnal Francoza Clementa Desalla.

Gajser je tokrat nekoliko slabše začel dirko in bil po prvem krogu prve vožnje na osmem mestu, pozneje pa je pridobival mesta in prehiteval tekmece. Prišel je do četrtega mesta, do zmagovalnega odra pa ni mogel, saj so bile razlike med prvo trojico – Herlings je tekmecem ušel že na začetku in bil zanesljiv do konca – in preostalimi dirkači prevelike.

Motokrosist Tim Gajser. Foto: STA

Precej bolje pa se je za Gajserja odvila druga vožnja. Hitro se je prebil v ospredje in na drugo mesto, prehitel je tudi Herlingsa, pred njim pa je vozil le Cairoli. A Herlings je pospeševal in na polovici vožnje ujel Gajserja ter ga kmalu tudi prehitel. Najboljši slovenski dirkač je prvi napad dobil, drugega pa ni mogel in je tako zdrsnil na tretje mesto. Herlings pa je nekaj krogov zatem ujel in prehitel še Cairolija ter potrdil novo zmago s polnim izkupičkom.
Na dirki v Franciji je nastopal tudi Klemen Gerčar, ki se je po manjši poškodbi vrnil v karavano, a je s 25. mestom v prvi in odstopom v drugi vožnji tudi tokrat ostal brez prve točke v letošnjem SP. Na današnji dirki je končal na 29. mestu.

Skupno se je v SP po Franciji na vrhu še bolj utrdil Herlings, ki ima 486 točk, drugi je Cairoli s 424, tretji pa Desalle s 351. Gajser je še vedno šesti z 295 točkami, a le še z eno zaostanka za petim Francozom Gauthierjem Paulinom.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo že naslednji teden preizkušnja za VN Lombardije v Ottobianu.

Vir: STA