V košarkarskem žargonu je lani Miami Heat, kjer igra tudi Goran Dragić, najboljši igralec preteklega evropskega prvenstva, za končnico zmagalo le pol tekme. Letos temu ni tako.


Po 82 tekmah, kolikor jih igrajo v ameriški košarkarski ligi NBA, nekateri jo označujejo tudi za najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu, so znane ekipe, ki bodo nastopile v končnici, ki bo odločila letošnjega prvaka.

Miami Heat je po 82 tekmah uspelo zbrati 44 zmag in 38 porazov, kar je bilo dovolj, da so zasegli prvo mesto v jugovzhodni diviziji in šesto mesto na vzhodu. Lani so v prvem delu sezone zbrali 11 zmag in 30 porazov, drugi del sezone pa popolnoma obrnili in zbrali 30 zmag in 11 porazov, kar je na koncu zneslo za 41 zmag in 41 porazov. V vzhodni konferenci so zasegli deveto mesto. Kljub temu, da je ena ekipa dosegla enako povprečje, so medsebojne tekme določile, da Miami ni v končnici.

Košarkar Goran Dragić. Foto: STA

Moštvo je kot kapetan vodil Goran Dragić, posebnost ekipe pa je, da ima kar tri kapetane. Vlogo si tako delijo Dragić, starosta Miamija Udonis Haslem in James Johnson. Dragić je v svojo statistiko letos v povprečju vpisal 17.3 točke, 4.1 skoka in 4.8 asistence na tekmo.

V prvem krogu jih čaka letos neugodna ekipa Philadelphia 76ers, ki je redni del zaključila na zavidljivem tretjem mestu v konferenci in s kar 16 zaporednimi zmagami. Med favoriti še zmeraj ostajajo Golden State Warriors, vendar jim bo v borbi za naslov že v prvem krogu stala zmeraj neugodna ekipa San Antonio Spurs, potem pa še Houston Rockets in še katera. Na vzhodu se največ pričakuje od Toronto Raptors. Cleveland Cavaliers, ki so redni del sezone končali na četrtem mestu, kljub slabši uvrstitvi zaradi izjemne forme LeBrona Jamesa še zmeraj sodijo med osrednje favorite. Boston Celtics so skozi sezono kazali dobro formo, zaradi poškodbe svojega osrednjega igralca Kyrieja Irvinga so se njihove možnosti za osvojitev naslova prvaka močno zmanjšale.

Prva tekma Miami Heat v končnici bo že to soboto.