O Luki Dončiću ne govorilo le v najmočnejši košarkarski ligi – onkraj luže ga v NBA že pričakujejo, Španci se od njega počasi poslavljajo.


Luka Dunčić v košarkarskem svetu predstavlja ne le slovenski košarkarski fenomen, v zvezde ga kujejo tudi nekateri ameriški poznavalci košarke. Luko je s skoraj polurnim dokumentarcem Evroliga postavila ob bok Sergia Llulla, Dimitrisa Diamantidisa, Vasulisa Spanulisa, Nanda De Coloja in Željka Obradovića – kratkomalo največjim zvezdnikom evropske košarke.

Luka Dončić. Foto: STA.

Simbolno slovo oz. dokumentarec je Evroliga poimenovala Prihodnost je zdaj, v njega pa so vključeni bivši trenerji, soigralci, prijatelji in sorodniki, ki pripovedujejo zgodbe o razvoju in trnovi poti od nadebudnega fanta, ki je bil zaljubljen v košarkarsko žogo, do zvezdnika, na katerem sloni igra Real Madrida. Ob koncu se mu poklonijo tudi košarkarji, o katerih je Euroliga prav tako posnela tovrstne dokumentarce.

»Praktično se ga ne spomnim brez žoge v rokah. Tudi ko je zunaj deževalo, je bil on na igrišču in metal na koš. Tedaj sem vedel, da bo postal košarkar,« je povedal njegov stari oče David Stonič. Spomine je delila tudi njegova mama Mirjam Poterbin: »Prosil me je naj pokličem trenerja, češ da bi on rad treniral še s kakšno drugo skupino« in dodala »že kot majhen je bil zelo prijazen, zelo sočuten, skratka krasen fant.«

Z besedami o Luki ni skoparil niti direktor mladinskih selekcij pri Real Madridu Pablo Sanudo. »Ko je Luka prišel v Madrid, smo ga povabili na turnir v Vitorio in je hitro vsem postalo jasno, kakšen talent je. Pri svojih letih, in bil je mlajši od večine, je lahko z lahkoto izstopal. Na prvi tekmi je dosegel okoli 20 točk, imel še veliko skokov in podaj, tako da smo ga nato takoj vključili v sistem.« Igro Luke Dončića je primerjal z mešanico iger, ki so jo gojili Dražen Petrović, Dejan Bodiroga in Toni Kukoč.