Prejšnji selektor slovenske košarkarske reprezentance, ki mu je uspelo s Slovenijo na Eurobasketu osvojiti zlato, je postal nov trener ekipe Phoenix Suns.


46-letni Igor Kokoškov je bil včeraj izbran za novega trenerja ekipe Phoenix Suns, ki igra v najmočnejši košarkarski ligi na svetu – NBA. To ni le dosežek za Kokoškova, ki mu je lanskega septembra uspelo slovensko reprezentanco popeljati do naslova evropskih prvakov – postal je tudi prvi trener katerega koli kluba v zgodovini lige NBA, ki ni bil rojen v ZDA.

Slovenijo je povedel do prvega naslova evropskih prvakov v zgodovini države.

Iz Arizone, kjer je locirana ekipa Phoenix Suns, kjer je Goran Dragić leta 2008 tudi začel svojo kariero v ligi NBA, je prišla danes tudi uradno novica, da bo Kokoškov nov glavni trener. Generalni direktor Phoenix Suns Ryan McDonough z dobrimi besedami čez Kokoškova ni skoparil – dejal je, da je bil Kokoškov pionir skozi vso košarkarsko kariero in klubu na novi poziciji prinaša obilo visoke ravni trenerskih izkušenj. Hkrati s tem dosežkom, je McDonough spomnil tudi na to, da je bil Kokoškov eden prvih pomočnikov trenerjev izredno močne študentske lige NCAA in poklicne lige NBA. »Slovenijo je povedel do prvega naslova evropskih prvakov v zgodovini države. Igorjeve ekipe so se vedno osredotočale na razvoj igralcev, na ustvarjalni slog igre in imajo za seboj nize uspehov,« je še dodal McDonough.

Igor Kokoškov, prvi trener katerega koli kluba v zgodovini lige NBA, ki ni bil rojen v ZDA. Foto: STA

Igor Kokoškov je bil pomočnik trenerja pri številnih ekipah: Los Angeles Clippers (2000-2003), Detroit Pistons (2003-2008), Phoenix Suns (2003-2013), Cleveland Cavaliers (2013-2014) in Orlando Magic (2015), v svoji že osemnajsti sezoni pa je pomočnik trenerja pri Utah Jazz, ki je v končnici trenutno med osmimi najboljšimi ekipami. Možnosti za napredovanje imajo malo, trenutno so proti eni najmočnejših ekip letos – Houston Rockets v zmagah izenačeni 1-1.

K ekipi Sunsov se bo Kokoškov, ki je dobil ameriško državljanstvo junija 2010, preselil, ko konča s končnico pri Utahu, prevzema pa eno najslabših ekip letošnje sezone v NBA, ki je v 82 tekmah nanizala le 21 zmag ob 61 porazih, kar je najslabši rezultat v zgodovini kluba.

V ekipi iz Arizone si obetajo, da bo Kokoškov popravil vtis sezone, ki se izteka in v kateri je bil po le prvih treh tekmah sezone s položaja trenerja odpuščen Earl Watson, dela vršilca dolžnosti trenerja pa je potem opravljal Jay Triano.

Vir: STA