Slovenskim košarkarjem, ki so lani osvojili naslov evropski prvakov, bo predsednik države Borut Pahor danes podelil zlati red za zasluge. V obrazložitvi je zapisano, da bodo zlati red za zasluge prejeli za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem.


Moštvo, ki je nastopilo na evropskem prvenstvu v Turčiji, so sestavljali Goran Dragić, Luka Dončić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Anthony Randolph, Žiga Dimec, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Edo Murić, Saša Zagorac, Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić.

Foto: Slovenska košarkarska reprezentanca

»Naši igralci so izžarevali energijo, moč, samozavest in odločenost. Mi, Slovenci! je v času prvenstva odmevalo po celotnem košarkarskem svetu. Evropska zlata medalja ima za slovensko košarko sijaj zmage, kakršne doslej še ni bilo. Njeno žlahtnost dodatno plemeniti dejstvo, da je bilo evropsko zlato tudi prva slovenska medalja v članski konkurenci. Ob tem sta se kapetan Goran Dragić in Luka Dončić uvrstila v najboljšo peterko prvenstva, Goran Dragić pa je postal tudi najkoristnejši igralec,« so zapisali v obrazložitvi Urada predsednika Republike Slovenije.

Podelitev državnih odlikovanj bo potekala ob dnevu odprtih vrat, ki ga urad pripravlja ob dnevu državnosti. Slovesnost bo potekala pred Predsedniško palačo na Erjavčeva 17 in bo odprta za javnost.