V dvoranah Lukna, Tabor in v Ledni dvorani (deloma tudi na Drugi gimnaziji, dvorana za trening pa bo na osnovni šoli Bojana Ilicha) bo nastopilo kar 138 evropskih ekip ter rekordnih 23 iz Slovenije. Bivši košarkarski asi bodo tekmovali in spoznavali turistično ter kulturno ponudbo mesta


V soboto, 23. junija ob 18. uri, je bila na Trgu svobode svečana otvoritev veteranskega EP v košarki. Dvorane Lukna, Tabor in Ledna dvorana bodo od 22. junija do 1. julija napolnjene z več kot 1700 udeleženci jubilejnega desetega prvenstva.

Ledna dvorana Maribor. Foto: STA

Organizator dogodka je Veteransko košarkarsko društvo (VKD) Štajerska. »Organizacije evropskega prvenstva smo si želeli že pred dvema letoma, a je bil takrat izbran Novi Sad. Ker smo redni gostje vseh največjih tekmovanj, vemo, kaj smo doslej pogrešali, zato se želimo izkazati kot najboljši gostitelji doslej ter hkrati Maribor, Štajersko in Slovenijo vsem gostom prikazati v najlepši mogoči luči,« pravi predsednik organizacijskega komiteja, konjiška košarkarska legenda, Mirko Železnikar. Ravno pri konjiških veteranih se je porodila ta ideja. Ker so kapacitete na Rogli, v Zrečah in Slovenskih Konjicah premajhne, se je rešitev našla v Mariboru.

FIMBA evropsko prvenstvo je za organizatorje velik zalogaj. Košarkarji se bodo merili v kategorijah od +35 do +75 let, medtem ko košarkarice v kategorijah od +30 do +60 let. Nastopilo bo rekordnih 138 ekip, od tega kar 23 iz Slovenije. V slovenskih ekipah bo kopica bivših reprezentantov, ki so tekmovalni šport zamenjali z veteranskim. Slovenske ekipe si tudi letos obetajo veliko bero medalj.

In če Maribor, ki se lahko pohvali z dolgo in bogato košarkarsko tradicijo, ni bil gostitelj ene izmed skupin evropskega članskega prvenstva 2013, pa bodo v njem naslednjih deset dnevih tekmovali bivši evropski košarkarski asi in tudi tisti aktivni rekreativci, ki radi v roke vzamejo košarkarsko žogo.

Tako množičen obisk lahko primerjamo z mladinskih svetovnim prvenstvom v šahu leta 2012, ko so bili hoteli v mestu in okolici zasedeni kar 14 dni. Takrat je bilo več kot 2200 udeležencev in spremljevalcev. Maribor se je z jubilejnim prvenstvom znašel v družbi Aten, Hamburga, Kaunasa, Zagreba, Pesara, Rige, Novega Sada, Helsinkov in Ostrave, ki so bili organizatorji tega dogodka. Ljubljana je bila leta 2001 gostiteljica svetovnega prvenstva. Takrat je nastopilo sto ekip iz 26 držav.

Zato je takšno prvenstvo hkrati dobra priložnost za turistično promocijo mesta. Potekalo bo v času festivala Lent, kar pomeni, da bodo gostje spoznali festivalsko sceno mesta. Maribor pa jim ob festivalu lahko ponudi še mnogo več.

Tega se zavedajo tudi na Mestni občini Maribor, kjer so športni projekt v času naziva mesta športa z veseljem podprli. Aktivno se je k promociji dogodka priključil Zavod za turizem Maribor Pohorje, katerega predstavniki so za promocijo Maribora poskrbeli že na lanski predstavitvi dogodka v Montecatiniju. »V Mariboru se veselimo prihoda velikega števila pomembnih in zaslužnih košarkarjev s svojimi družinami in prijatelji prav v letu, ko nosimo naziv Evropsko mesto športa 2018. Tako bo mesto dihalo s košarko, ne samo v športnih dvoranah, ampak tudi v vseh mogočih turističnih, gostinskih in kulturnih porah mesta,« je dogodek komentiral župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, ki verjame, da bodo košarkarji zadovoljni s športno infrastrukturo, pa tudi z drugo ponudbo, turistično ter kulturno.

Milan Lazarević