Zapletov ob domnevno nekorektnem sojenju na rokometni tekmi še kar ni konec. Odvetnik Janez Pejovnik opozarja, da ima Evropska rokometna zveza (RHF) svoje razsodišče, ki odloča v tovrstnih primerih, tako da pritožba na Mednarodno športno razsodišče ne bi uspela.


Rokometna zveza Slovenije (RZS) se je namreč hotela pritožiti prav na to razsodišče, ki pa ni pristojno. RZS sicer med ukrepi, ki bi jih rada naredila, navaja poleg pritožbe na Mednarodno športno razsodišče še odhod z evropskega prvenstva na Hrvaškem in civilnopravne tožbe. A Disciplinska komisija EHF je RZS že zavrnila prvostopenjsko pritožbo, a na RZS se nočejo vdati.

Evropsko prvenstvo v rokometu 2018: Slovenija – Nemčija. Vir: STA

Pejovnik je poudaril, da je odvisno od tega, kakšno pritožbo je vložila RZS, saj je pomembno, kako in zaradi česa so se pritožili že na začetku – iz tega izhaja vse. Če so se namreč pritožili zaradi napačne sodniške odločitve, naj ne bi uspeli. Prav tako Pejovnik poudarja, da ima civilna tožba še manj možnosti, saj se sploh ne ve, koga bi v tem primeru tožili.

Mednarodno športno razsodišče ima svoj organi, arbitražno sodišče, ki bi lahko obravnavalo ta primer, a je spet vprašanje – kaj točno naj bi obravnavali. Samo sojenje ne, meni Pejovnik, lahko pa bi bil predmet tožbe način in čas ogleda naknadnega videoposnetka sodnikov, če je nemška reprezentanca od sodnikov zahtevala uporabo tehnologije po zaključnem žvižgu tekme.

Povezana članka:

EHF zavrnila slovensko pritožbo, naši rokometaši razmišljajo o protestnem odhodu

Ali so sodniki ukradli zmago slovenskim rokometašem?