Sila natrpan januarski spored tekmovanj svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo nadaljeval v soboto in nedeljo, ko bosta v Kranjski Gori veleslalom in slalom za 54. Zlato lisico. Slovenska ekipa za obe tekmi je že sestavljena.


Glavne slovenske favoritinje za vrhunske uvrstitve bodo veleslalomistke Ana Drev, Meta Hrovat in Tina Robnik, ki so ob koncu leta zablestele v Lienzu s šestim, osmim in enajstim mestom. Na veleslalomu se bodo preizkusile še Ana Bucik, novinka v svetovnem pokalu Andreja Slokar in Desiree Ajlec.

Slovenske barve na nedeljski slalomski tekmi bodo branile Bucikova, Hrovatova, Maruša Ferk, Klara Livk, Slokarjeva, članica ekipe B za evropski pokal, in Neja Dvornik, članica C ekipe, ki je v svetovnem pokalu debitirala v Lienzu.

Veleslalomska tekma za svetovni pokal v alpskem smucanju za zenske (Zlata lisica). Vir: STA

Alpske smučarke so pričakale zimske razmere v Kranjski Gori, kjer je bila letošnja zima radodarna s snežnimi padavinami. Kranjska Gora s poligonom v Podkorenu je nadomestno prizorišče.

Mariborski organizatorji tradicionalnega tekmovanja na Pohorju niso mogli izpeljati zaradi pomanjkanja snega. Zato so jim na pomoč priskočili gorenjski prijatelji, organizatorji moških tekem svetovnega pokala za pokal Vitranc. Mariborski prireditelji Zlate lisice in kranjskogorski organizatorji pokala Vitranc so v sila kratkem času, sicer z okrnjenimi sporedom obtekmovalnih prireditev, pripravili vse potrebno za kakovostno tekmovanje. Tekmovanje bo tako ostalo v Sloveniji.

“Punce so pripravljene in komaj čakajo, da se lahko predstavijo doma, pred domačim občinstvom. Dobro so pripravljene in so dobro trenirale. Želim, da se, povedano v našem žargonu, vržejo na glavo, smučajo sproščeno in mislim, da rezultat ne bo izostal,” je pred domačima preizkušnjama dejal glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik.

Veliko težavo je predstavljalo hitro iskanje prostih namestitev. Zaradi zasedenih zmogljivosti v Kranjski Gori so vse ekipe nastanili na Bledu. Na progi v Podkorenu bodo v petek zjutraj vse tekmovalke dobile priložnost za preizkus tekmovalne proge z veleslalomskimi smučmi, po treningu pa bodo lahko na progi trenirale tudi slalomistke.

Nekaj slabe volje je v slovenskem strokovnem štabu povzročila nezmožnost današnjega treninga v Kranjski Gori. Trening proga ni bila polita, zato sta veleslalomistki Drevova in Robnikova trening opravili na drugi strani meje v bližnjem Trbižu, kjer so trenirale tudi Italijanke.

Največ izkušenj s progo v Podkorenu ima 32-letna veteranka, neuradna kapetanka ekipe, Ana Drev, ki je na veleslalomih za svetovni pokal v Kranjski Gori nastopila dvakrat, leta 2007 je bila 22., leta 2012 26.: “Mislim, da je lisica ob pravem času. Moja sezona poteka tako, kot bi si lahko le želela, glede na težave s kolenom v pripravljalnem obdobju, zaradi česar sem zelo malo trenirala.”

“Smučam se dobro, a imam še vedno občutek, da še nisem sestavila dveh voženj od starta do ciljev, ki bi mi lahko prinesli še višjo uvrstitev. Delam na tem, da se bo mogoče pa tukaj le sešlo,” je bila optimistična Šmarčanka.

“Teren v Kranjski Gori mi ustreza, je zelo lep veleslalom, osebno ena lepših prog, na katerih sem trenirala ali tekmovala,” je še dodala Drevova. Veleslalomistke ne bodo vozile po celotni vitranški strmini kot moški, saj bo start nižji, brez začetne strmine.

Leta 2014, ko je bil v Kranjski Gori le nadomestni slalom za Zlato lisico, sta se od zdajšnje ekipe po progi podali Maruša Ferk, ki je bila 26., in Ana Bucik, ki je odstopila v 1. vožnji.

Vir: STA