Lani najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je po poškodbi, ki ji je še pred začetkom tekem pokvarila olimpijsko sezono, danes na domačih pohorskih strminah začela s prvimi treningi.


Mariborčanka je vesela, da se je lahko vrnila k tistemu, kar ima najraje in na kar je čakala tri mesece in pol. Še posebej jo veseli, da je do tega prišlo doma in da ji je tudi zima naklonjena. Optimizem ji dajejo tudi zgodbe nekaterih drugih smučark, ki so se po poškodbi vrnile v zmagovalnem slogu, čeprav se zaveda, da to ni nobeno zagotovilo, da bo tudi njej. A časa za pripravo na novo sezono je dovolj, je dodala.

Medijski dan, ki ga je pripravila ekipa smučarke Ilke Štuhec. Foto: STA.

Njena fizioterapevtka Darja Kramberger je povedala, da je prva faza rehabilitacije uspešno zaključena, koleno je dobro sodelovalo, tako da so naredili zelo dobre temelje, da lahko nadaljujejo z drugo fazo in treningi. V času stopnjevanja obremenitev se takšni sklepi običajno tudi nekoliko »pritožujejo« in je potrebno sproti kaj popraviti, zato bo Štuhčeva zagotovo še nekaj časa prihajala k njej.

Njena kineziologinja in zaupnica Anja Šešum je dodala, da je hitra vrnitev Štuhčeve na sneg niti ni presenetila, je pa dejstvo, da ima aktualna svetovna prvakinja v smuku levo in desno koleno, ki sta morda nekoliko posebni za treniranje. Vendar obremenitve iz dneva v dan stopnjujejo, tako da počasi že stopajo v fazo, v kateri je cilj normalna oziroma celo boljša obremenitev kot pred poškodbo.

Ilkin trener ni počival

Njen trener Grega Koštomaj tudi v času poškodbe njene varovanke ni počival, saj je bil nekaj časa z moško ekipo v hitrih disciplinah, dvakrat pa je celo postavljal progo na ženskih tekmah svetovnega pokala. Zdaj je povsem osredotočen na drugo najboljšo smučarko lanske sezone, je pa dejal, da se v tej fazi v glavnem še prilagajajo njenemu kolenu in fizični kondiciji, verjetno pa bo kmalu to stanje takšno, da bo omogočalo pripravo dolgoročnega načrta dela in pripravo na to, da bo Štuhčeva sposobna nadaljevati na najvišji ravni oziroma tam, kjer je bila pred poškodbo.

Ilka Štuhec na novinarski konferenci. Foto: STA.

Darja Črnko, Ilkina mama in vodja ekipe je zadovoljna, da tokrat vendarle nista bili prepuščeni sami sebi, kot se je to dogajalo v preteklosti, saj je njuna ekipa odlična, tako da ji ni bilo treba več skrbeti za vse stvari. »Ker imamo odlične razmere, bomo čim več smučali doma, načrtujemo tudi nekajkrat tedensko. Veliko bo na začetku prostega smučanja, ko bomo videli, da je mogoče napraviti resnejše treninge, pa bomo z njimi tudi začeli, « je dejala Črnkova.

Dobitnica dveh malih kristalnih globusov v minuli sezoni si bo z veseljem ogledala tudi dogajanje na olimpijskih igrah, kjer pa pravi, da je zaradi specifičnosti tekem težko karkoli napovedovati. »Tudi sama se bom pustila presenetiti, kako in kaj se bo razpletlo, seveda pa si želim čim več uspeha za Slovenke, ki so v tej sezone nekajkrat dokazale, da zmorejo tudi brez mene,« je še dodala Štuhčeva.

Vir: STA.