Tekma na Pohorju je bila za številne gorske kolesarje generalka pred začetkom svetovnega prvenstva. In prišlo je nekaj tistih, ki sodijo v sam vrh gorskega kolesarstva.


Na Bike Parku Pohorje so pred dobrim tednom odprli proge za gorske kolesarje, sezono pa so prav otvorili kolesarji z vsega sveta. Dneve pred vikendom se je že govorilo o velikih imenih, ki pridejo v Maribor. Brendan ‘Brendog’ Fairclough, eno sploh največjih imen v svetu gorskega kolesarstva, Troy Brosnan, lani 2. v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo, v Mariboru je kot mladinec osvojil prvo zmago, pa še Brook Macdoland, Amaury Pierron – pa je to le nekaj tistih v elitni moški kategoriji.

Potem pa so tu še ženske. V Maribor sta prišli po zmago – dve izmed petih najboljših gorskih kolesark ta hip na svetu. Francozinja Myriam Nicole, lanska svetovna prvakinja v downhillu in Avstralka Tracey Hannah, ki sta pričakovano stopili na prvo in drugo najvišjo stopničko. Tretje mesto v ženski kategoriji je bilo za domače gledalce še najbolj posebno. Za absolutni favoritinji na nedeljski tekmi se je uvrstila Monika Hrastnik!

Vratolomne vožnje po pohorski kolesarski progi. Foto: Pigac

Med moškimi je za enega večjih favoritov veljal Troy Brosnan, vendar je na koncu zaostal zaradi napake na ‘Rokenrolu’ (skalnati del proge) za prvim zaostal za nekaj več kot 7 sekund in ostal brez dobrega dosežka. Zmago si je z neverjetno vožnjo privozil Britanec Laurie Greenland, za nekaj manj kot dve sekundi je za njim zaostal sicer prvi po kvalifikacijah Francoz Amaury Pierron. Tretje mesto si je privozil Brook Macdonald, verjetno prvemu zvezdniku tekmovanja na Pohorju Brendanu Faircloughu je do tretjega mesta zmanjkalo nekaj več kot 0.6 sekunde. Miran Vauh je poskrbel za dober dosežek domačih kolesarjev in zasedel 6. mesto. Za prvim je zaostal za nekaj več kot 5 sekund.

Med kolesarji proga na Pohorju velja za eno boljših, kamor se z veseljem vračajo. Foto: Pigac

Med kolesarji proga na Pohorju velja za eno boljših, kamor se z veseljem vračajo. Večina kolesarjev se je že odpravila proti Velem Lošinju, kjer bo prva tekma v najmočnejši kategoriji UCI Mountain Bike Downhill World Cup. Govori se, da bo drugo leto uvodna tekma v svetovno prvenstvo morda celo v Mariboru. Tudi če temu ni tako, lahko na Pohorju zaradi pozitivnega odziva pričakujemo več gorskih kolesarjev. In to ne le iz Slovenije.

Simon Cigula