Na naslednjih olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2020 gostil Tokio, bodo prvič v zgodovini iger vstopi na vsa tekmovalna prizorišča opremljeni tudi s tehnologijo za prepoznavo obraza. Ta naj bi precej skrajšala vrste, je danes ob predstavitvi varnostnih načrtov za igre poročal organizacijski odbor.


Vsi športniki, trenerji in drugo osebje poletnih iger v Tokiu bodo tako s seboj morali nositi posebne kartice, opremljene s čipom, ki bo ob vstopih na tekmovališča avtomatsko potrdil njihovo identiteto. Na ta način naj bi bila vstop in izstop precej bolj pretočna, prepoznava obraza pa bo obenem služila kot pomoč, da na tekmovališča ne bo moč vstopiti z izposojeno, ukradeno ali ponarejeno akreditacijo, poroča japonska tiskovna agencija Kyodo.

Tokio se pripravlja na olimpijske igre leta 2020. Foto: iStock

V izjemno vlažnem poletnem času v Tokiu, kjer človeško telo vročino prenaša še nekoliko težje, bi z avtomatično prepoznavo obraza precej pospešili in olajšali gibanje športnikov in drugih uradnih oseb.

Obiskovalci za zdaj še ne bodo deležni pomoči te tehnologije. Še vedno bodo morali skozi detektor kovin, osebno preiskavo ter rentgen. Vsako tekmovališče bo obdano tudi z ograjo, visoko od dva in pol do tri metre, ves čas pa bodo na tekmovališčih delovali infrardeči senzorji in kamere.

Olimpijske igre v Tokiu bodo od 24. julija do 9. avgusta 2020, paraolimpijske igre pa od 25. avgusta do 6. septembra.