Deveto mesto zadnje etape na kolesarski dirki po Baskiji je bilo dovolj, da je Primož Roglič obdržal prednost pred zasledovalci in končal kolesarsko dirko po Baskiji na prvem mestu.


Roglič je bil na letošnji dirki po Baskiji, ki zaradi razgibanosti terena velja za eno najbolj zahtevnih dirk v koledarju svetovne serije, zelo prepričljiv. V prvi in drugi etapi je moral premoč priznati le Francozu Julianu Alaphilippu, po zmagi v vožnji na čas v četrti etapi pa je oblekel rumeno majico vodilnega. Te ni več slekel. V peti etapi je spet osvojil drugo mesto in razliko proti tekmecem močno povečal. Skoraj dve minuti prednosti pred prvim zasledovalcem je za zadnjo, kraljevsko etapo zadoščala. Zasavca, aktualnega svetovnega podprvaka v vožnji na čas, iz tira ni vrgel niti padec na začetku dneva, ko je moral nadoknaditi zaostanek slabe minute, kot tudi ne zaključni napada Mikela Lande.

Roglič na lanskem Tour de France. Foto: Filip Bossuyt, Wiki

Roglič je četrti Slovenec s končno zmago na najvišji ravni kolesarstva. Prvi Slovenec, ki je bil končni zmagovalec ene od dirk svetovne serije, je bil Simon Špilak. Prekmurec je leta 2010 zmagal dirko po Romandiji, istega leta, le nekaj tednov kasneje, je to uspelo še Janezu Brajkoviču, ki je na vrhu končal kriterij Dauphine. Leta 2011 je Grega Bole zmagal veliko nagrado Ouest France – Plouay. Največja uspeha na dirkah svetovne serije je leta 2015 in 2017 vpisal Špilak, ko je osvojil dirko po Švici.

Današnjo kraljevsko etapo z osmimi kategoriziranimi vzponi, ki se je po 122,2 kilometra končala v Eibarju, je zmagal Španec Enric Mas pred Mikelom Lando.

Vir: STA