Zmagovalec letošnje dirke svetovne serije po Baskiji Primož Roglič se je udeležil današnje predstavitve 25. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki se bo začela 13. junija v Lendavi, trajala pa bo pet dni.


Dirka Po Sloveniji, na kateri bo lovil zmago, mu bo služila kot zadnji test pred julijsko dirko po Franciji, kjer se bo bolj osredotočil na etapne uspehe, generalni seštevek pa bo pustil za prihodnje.

»V veliko veselje mi je, da bom spet na dirki,« je povedal Roglič za letošnjo že 25. dirko po Sloveniji.

»Pride sedem ekip svetovne serije, konkurence ne bo manjkalo. Vedno se je treba boriti, če želiš zmagati na katerikoli dirki. Moj fokus se bo pokazati, se predstaviti v najboljši luči. To bo moja glavna skrb,« je diplomatsko na vprašanje, ali bo napadal skupno zmago, odgovoril Zasavec.

»Ljudje pričakujejo, da bom zmagal. Ne bi si delal pritiska. Ne bom ga prav čutil. Moja skrb je, da se osredotočim nase, naredim svoj maksimum. To je vse kar lahko naredim,« je še dodal Roglič in dal vedeti, da bo dirka Po Sloveniji njegova zadnja pred julijsko dirko po Franciji. »Tudi s to mislijo bom dirkal v Sloveniji,« je dodal.

Zadnja etapa 24. kolesarske dirke Po Sloveniji iz Rogaške Slatine do Novega mesta. Foto: STA

Tour bo eden od vrhuncev Rogličeve sezone, tako kot lani bo lovil etapne uspehe, boj za generalni seštevek ostaja cilj za kakšno od naslednjih sezon. »Prostora za napredek je ogromno. Etap na Touru je 21, lahko jih zmagaš 21, jaz sem le eno. Tja želim priti na najvišji ravni pripravljenosti. Poskušati želim narediti najboljše. Ne grem v boj za generalno razvrstitev, osredotočil se bom na etape. Napredek pri fizični pripravljenosti sem naredil. Predvsem pa sem z lansko zmago pridobil na izkušnjah. Od letos znam zmagati enotedensko dirko. Za tritedenske dirke se moramo še ogromno naučiti kot ekipa,« razmišlja Roglič.

Roglič na lanskem Tour de France. Foto: Filip Bossuyt, Wiki

Kolesar nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo med kolegi nima kolesarskih zvezdnikov, na Baskiji je do uspeha prišel s pomočjo manj znanih kolesarjev. Čeprav so Nizozemcem mnogi očitali, da je v zaključnih etapah ostal brez pomoči in je dirkal sam proti vsem, se Roglič s tem na strinja: »Videti je bilo mogoče res tako, ampak se ne bi strinjal. Dirko smo zmagali. Vse smo naredili, kot so zahtevali od nas. Vsi smo dali od sebe 110 odstotkov. Do tja, do kamor sem zahteval, so storili vse. Na koncu sem bil zelo, zelo zadovoljen z ekipo, osebjem. Vsi smo spoznali, da lahko dirko zmagamo.«

Vir: STA