lepota in zdravje

Alergija na pršice pri otrocih

Ste opazili, da je vaš otrok pogosto prehlajen, ne glede na letni čas ali zunanje temperature? Če pogosto kiha, ga srbijo oči in mu teče iz nosa, ponoči pa težko spi in je zato še posebej razdražljiv, bi lahko šlo za alergijsko reakcijo.

Zaradi vseh omenjenih simptomov dolgoročno lahko vaš malček tudi trpi zaradi neprespanosti, kar lahko vpliva na pomanjkanje energije. Ob tem se lahko kaže še manjša volja in slabša pripravljenost na druženje ter preživljanje časa z ostalimi družinskimi člani. Eden od vzrokov za to je lahko tudi alergija na pršice pri otrocih znaki pa so običajno tako zelo podobni navadnemu prehladu, da običajno nihče sploh ne pomisli na to težavo.

 

Simptomi so lahko tudi resnejši

Prisotnost pršice v domu lahko povzroči obilo težav vsem, ki razvijejo preobčutljivost nanjo. Prizadeti so tako odrasli kot najmlajši. Vse več pa je ljudi, ki jim lahko dolgotrajno nezdravljena alergija na pršice povzroči hude težave, kot so astmatični napadi, kašelj, rinitis, težko dihanje, srbeče in pekoče oči ter različna vnetja. Vse našteto lahko prizadene tako dojenčke, otroke, mladostnike, odrasle in starejšo populacijo.

alergijaPogosto oboleli trpijo za hudo zamašenim nosom, iz nosa pa se jim pogosto cedi izcedek. Solzijo se jim oči, kihajo, kašljajo. Kašelj je suh in neproduktiven. Dihanje je oteženo, pri nekaterih se lahko sliši piskanje in hropenje. Pojavijo se lahko tudi različni izpuščaji oziroma ekcemi na koži, koža pa je zelo srbeča. Znaki se najpogosteje pojavijo zjutraj ali zvečer oziroma ponoči.

 

Alergija na pršice pri otrocih: znaki in glavni krivec

Povzročitelj teh težav so alergeni, ki jih vsebujejo iztrebki pršic. Med njimi prevladujeta predvsem dve vrsti proteinov, ki delujejo alergeno. Z različnimi podrobnejšimi analizami pa je možno identificirati na ducate različnih alergenov. Ti v imunskem sistemu sprožijo odziv, zaradi česar ta začne tvoriti specifična protitelesa, telo pa se odzove z značilnimi simptomi, ki so podobni senenemu nahodu.

alergija na pršicePojavi se lahko bronhialna astma, obenem je lahko nadražena očesna veznica. Lahko pride tudi do poslabšanja atopijskega dermatitisa. Pri najmlajših lahko opazite vidno poslabšanje, če se simptomi pojavijo med igro s plišastimi živalmi ali med skakanjem po postelji, kar je sploh lahko očitno v hotelskih sobah in v vlažnih prostorih, kjer obstaja nevarnost plesni.

 

V kakšnih pogojih najbolje uspevajo?

Ker gre večinoma za zelo neprijetne simptome, ki lahko povzročijo tudi kronična obolenja, je poleg obiska pri zdravniku in ustreznega zdravljenja nujno potrebno pravilno ukrepati. Da bi znali pravilno ukrepati, pa morate izvedeti več o teh mikroskopsko majhnih živalcah. Glede na to, da najbolje uspevajo in se najhitreje razmnožujejo pri temperaturah med 20 in 30 stopinj Celzija ter da je zanje najbolj idealna zračna vlažnost med 65 in 80 odstotki, morate poskrbeti, da v vašem domu ustvarite razmere, kjer se ne bodo dobro počutile.

Običajno se v hladnejših zimskih mesecih zniža vlaga v prostoru, takrat jih večina odmre. A do takrat se je ves čas nabirala velika količina odmrlih živalic, njihovih hitinskih oklepov ter razpadajočih iztrebkov. In prav v tistem obdobju je alergija na pršice v polnem zamahu in povzroča največ težav.

 

Kako lahko sami ukrepate?

V specializiranih prodajalnah, lekarnah in tudi v spletnih trgovinah lahko kupite posebno pršilo oziroma sprej, ki učinkovito zmanjšuje število teh majcenih nadlog. Če se boste odločili za pršilo, preverite ali vsebuje naravne vsebine in je prijazno do okolja. Če je okolju škodljivo, bo verjetno škodovalo tudi vam in vaši družini.

Predvsem pa so najučinkovitejše dolgoročne rešitve, kot je pogosto prezračevanje z odpiranjem oken, redno pranje posteljnine in prevlek na visokih temperaturah. Na voljo so vam tudi posebne antialergijske prevleke za vzglavnike. Če je v vašem stanovanju plesen ali previsoka vlažnost, razmislite o zamenjavi oken ali novi izolaciji. S takšnimi ukrepi boste ta mikroskopska bitjeca pregnali iz svojega doma.