dom in vrt

Čiščenje fasade z belilom

Običajno so predvsem izvajalci fasaderskih del tisti, ki poskrbijo, da je fasada oprana pred ponovnim pleskanjem. Običajno pri tem uporabijo visokotlačne stroje, ki učinkovito odstranijo vso umazanijo, ki se je nabrala skozi leta. To so običajno predvsem plesni in alge, saj se na zunanjem sloju ustvarijo odlični pogoji za zadrževanje vlage, ki ustvari idealne razmere za razvoj različnih mikroorganizmov.

Tudi sami se lahko lotite odstranjevanja umazanije z zunanjih zidov hiše, vendar je za to potrebna ustrezna oprema. Izbirate lahko med različnimi pripomočki, kot je na primer teleskopska palica za čiščenje fasade, na katero lahko namestite ročaj z brisalom, omelom ali mazalom, ki so na voljo v različnih dimenzijah. Ravno tako so na voljo številna namenska čistila. Le izbrati morate pravega.

čiščenje fasade1

Katero čistilno sredstvo uporabiti?

V prodaji so različni izdelki, ki so lahko na osnovi kislin ali pa so alkalni. Lahko uporabite posebno sredstvo s samočistilno funkcijo, ali pa se odločite za močnejša čistilna sredstva z algicidi, ki še posebej učinkovito odstranjujejo alge, mah in ostale organske snovi. Lahko pa uporabite belila, ki spadajo pod visoko koncentrirana sredstva. Obstajajo tudi posebna sredstva, ki so izdelana za bolj redke površine, kot so na primer plastika, steklo in pleksi steklo.

Če nimate nobenih izkušenj z naštetimi sredstvi je zagotovo bolje, da za nasvet povprašate strokovnjaka, ki vam bo znal pomagati pri izbiri. Predvsem pa je pomembno, da pred izbiro upoštevate sam material oziroma površino, saj vsako sredstvo ni primerno za prav vsako površino.

čiščenje fasade..2.3

Čiščenje fasade iz lesenih oblog

Kljub temu, da se na zunanjih površinah uporablja les, ki je bil ustrezno obdelan in zaščiten pred zunanjimi vremenskimi vplivi, je obvezno redno odstranjevanje umazanije z lesenih površin. Tisti, ki ne želite, da vaše lesene obloge sčasoma posivijo, boste morali to nalogo opravljati dosledno in temeljito. Če boste uporabili visokotlačno napravo, morate najprej preveriti, da je stavba dobro zatesnjena z vseh strani in kotov. Nikakor ne smete dovoliti, da voda pronica do toplotne izolacije.

Po končanem delu pustite, da se lesene površine posušijo in preverite končni rezultat. Uporaba visokotlačnih strojev zagotavlja odlične rezultate, vendar morate vedeti, da pri takšnem načinu odstranite vrhnjo plast lesa. Ta postane bolj občutljiva in dovzetna za nabiranje umazanije, predvsem pa vlage. Zato morate obvezno leseno površino zaščititi z ustreznimi zaščitnimi sredstvi.

čiščenje fasade

Za bolj občutljive površine so potrebni drugačni pristopi

Tudi površine z ometom iz apna in cementa lahko operete z visokotlačno napravo. A je potrebna posebna previdnost. Močan curek vode, ki je predolgo usmerjen v eno točko, lahko uniči omet oziroma lahko začne odstopati barva. Nekatere površine pa so preveč občutljive in niso primerne za obdelavo z visokotlačnimi napravami, zato je v teh primerih bolj primerno nizkotlačno čiščenje fasade.

Možna je tudi kombinacija nizkotlačnega in kemičnega čiščenja. Pri tem pristopu gre pravzaprav za uporabo polovične moči obeh načinov. Tako se za opravljeno delo uporabi zgolj nizka koncentracija kemičnih čistilnih sredstev, ki se nato izperejo z vodo in se s pomočjo posebnih primesi nevtralizirajo. Na ta način se tudi zmanjša možnost za nastanek poškodb na samem objektu. Med bolj občutljive površine spadajo zaključni sloji na osnovi umetnih smol in vinilne površine, na katerih lahko uporabite tudi belilo.

čiščenje fasade.

Kako na pravilen način uporabiti belilo?

Belilo lahko uporabite na vinilnih površinah, ki lahko z leti zaradi izpostavljenosti vetru, padavinam, algam, plesnim in cvetnemu prahu zbledijo, pozelenijo ali pa potemnijo. Najtrdovratnejše za odstranjevanje so zagotovo alge in plesni. Najučinkovitejši način za odstranjevanje teh pa je z uporabo belila. Uporabite lahko tudi navadno gospodinjsko belilo.

Najprej poskrbite za vse previdnostne ukrepe, s katerimi zagotovite varno delo. Pred začetkom dela zaščitite bližnjo okolico. Rastline pokrijte z zaščitno folijo, zaščitite tudi lesene površine. Potem pripravite raztopino po navodilih proizvajalca in očistite vinilne obloge z gobo, brisalom ali mehko krtačo z ročajem. Pri tem si lahko pomagate tudi drugo pomožno opremo, kot je na primer teleskopska palica za čiščenje fasade. Po končanem delu izperite obloge z vodo in pustite, da se površina posuši.

čiščenje fasade