storitve

Jahanje konjev kot sprostitev

Vse bolj so tudi že znanstveno dokazane številne koristi jahanja, ki velja za eno od najkoristnejših fizičnih aktivnosti. Izredno pozitivno za telo in tudi za psihično ter čustveno blagostanje je lahko še posebej jahanje konjev v naravi. Kljub temu pa je pri večini ljudi ta povezanost z naravo že tako šibka, da niti nimajo želje po kakršnikoli obliki rekreacije na prostem. Obenem pa je pri mnogih še vedno močno prisoten strah pred konji, zato nikoli niti ne pomislijo, da bi kakšnega zajahali.

V Sloveniji pa obstaja kar lepo število rančev, jahalnih klubov in konjeniških društev, ki ponujajo jahanje konjev za otroke. Tako lahko svoje najmlajše že zelo zgodaj navadite na bližino teh veličastnih, a izredno senzibilnih bitij. Vsak prirojen strah se lahko v dovolj zgodnji starostni dobi lahko dokaj hitro odpravi, če se ga lotimo na ustrezen način in s pomočjo izkušenih in usposobljenih strokovnjakov.

jahanje konjev

Blagodejni vplivi na splošno počutje

Ježa je odličen način za krepitev vezi z naravo. A ne le to. Če se je loti celotna družina, lahko postane zabaven in sproščujoč način, da se družinski člani med seboj še dodatno povežejo. Poleg tega je jahanje konjev za otroke izredno pozitivno tudi za njihov razvoj možganov in telesne koordinacije. Hkrati pa redna ježa lahko okrepi tudi imunski sistem, medtem ko otrok ob tem razvija tako svoje sposobnosti uravnavanja lastnih čustev kot tudi zmožnost za občutenje empatije do drugih bitij ter sočloveka.

Seveda pa se lahko kot začetnik lotite ježe tudi odrasli. Zagotovo boste z učenjem nove veščine zagotovo poskrbeli za dvig samozavesti in zmanjšali svojo dovzetnost na stres. Zelo pozitivno namreč še posebej vpliva na vse bolj občutljive posameznike, nagnjene k anksioznosti in depresiji, ki pri premagovanju svojih težav potrebujejo drugačen pristop. Gibanje na prostem in preživljanje časa v neposrednem fizičnem stiku z živalmi ima dokazano blagodejni učinek na imunski sistem in splošno počutje.

jahanje konjev v naravi.3

Jahanje konjev za otroke vseh starosti

Številni ranči ponujajo različne aktivnosti, ki se jih lahko lotite na konjskem hrbtu. Tako se lahko za začetek odločite za spoznavanje osnovnih veščin skrbi za živali, lahko preizkusite delo v hlevu, ali pa svojega malčka vpišete v jahalno šolo. Ko boste skupaj z njim že obvladali osnove, se boste pod skrbnim vodstvom inštruktorja lahko odpravili tudi na krajši izlet, se morda udeležili vožnje s kočijo, ali pa se odpravili na tabor.

Za vse, ki želite tople poletne dni preživeti na prostem, pa so organizirani tudi različni izleti, ogledi kmetij oziroma rančev ter drugih živali, pikniki in podobno. Če ne morete čakati do poletja, pa je možno jahanje konjev za otroke začetnike in tiste bolj izkušene ob vseh letnih časih, tudi ob koncih tedna, ki jih lahko preživite med uživanjem v prečudovitih razgledih slovenske pokrajine.

jahanje konjev1

Je možno jahanje konjev v naravi pozimi?

Seveda! Novega hobija se lahko lotite tudi pozimi, saj ga na nekaterih rančih ponujajo skozi vse leto. Le pozanimati se morate pri posameznem ponudniku storitev. Slovenski ranči ponujajo res pestro izbiro različnih aktivnosti na prostem za vse najmlajše in tiste malo starejše. V pokrajinah, kjer je pozimi dovolj snega, vam ponujajo nekatere zimske aktivnosti, kot je vleka na smučeh ali pa vožnja s sanmi. Ob toplejših mesecih se lahko odpravite na vožnjo s kmečkim vozom ali kočijo. Za tiste, ki so željni malo zahtevnejših preizkušenj, pa bo morda v izziv tudi vzpon na kak manjši hrib.

Možno pa je tudi praznovanje rojstnih dni, v katero je vključeno jahanje konjev za otroke in torta. Svojega malčka pa lahko vpišete v različne delavnice in ga tako spodbudite njegovo radovednost in potešite njegovo željo po učenju. Možna je udeležba na različnih umetniških in ustvarjalnih delavnicah, koncertih, otroških taborih ali delavnicah spoznavanja narave.

jahanje konjev v naravi