tehnologija in znanost

K čemu pripomorejo SSL certifikati

Če ste lastnik svoje spletne strani, potem se zagotovo že slišali zanje. Marsikdo kljub vodenju lastne spletne strani ali trgovine ni dobro seznanjen z njegovim pomenom ali s tem, kako sploh deluje. Da bi lahko dobro razumeli njegovo delovanje in kakšne so njegove koristi, je dobro najprej definirati, kaj je SSL certifikat in zakaj ga vsako spletno mesto potrebuje.

Z dobrim razumevanjem vseh elementov, ki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, boste tudi sami kot lastnik in upravitelj imeli boljši vpogled v to, katere funkcionalnosti so ključnega pomena, da se na svoji spletni strani ustrezno predstavite, pri tem pa obenem poskrbite za najvišjo stopnjo varnosti pri izmenjavi podatkov. Z dobrim razumevanjem delovanja spletne strani posredno prispevate k boljšemu delovanju in organizaciji vašega podjetja.

ssl certifikat

Kaj je SSL certifikat in kako deluje?

Gre za digitalno varnostno potrdilo, s katerim se zagotavlja varnost in kredibilnost določenega spletnega mesta. V resnici so to majhne podatkovne datoteke, ki vzpostavijo povezavo med strežnikom in brskalnikom. Pri tem gre za šifrirano kriptografsko povezavo, ki zagotavlja, da vsi preneseni podatki ostanejo zasebni.

Delovanje teh digitalnih varnostnih potrdil temelji torej na šifriranju podatkov med uporabniki oziroma obiskovalci in spletno stranjo. Med te podatke med drugim spadajo tudi veliko število zaupnih podatkov, kot so gesla, varnostne kode, telefonske številke, številke kreditnih kartic in naslovi prebivališča. Ti podatki se torej prenašajo v šifrirani obliki, ki prepreči branje podatkov vsem neželenim osebam, ki bi jih poskušali pridobiti v slabe namene. Tako ne morejo videti naših gesel ali podobnih občutljivih podatkov, temveč vidijo zgolj šifre.

Vsak SSL certifikat uporablja SSL (angleško: Secure Socket Layer) protokol za šifriranje podatkov, ki se nato prenašajo med samo spletno stranjo in vsakim posameznim obiskovalcem te spletne strani. Gre torej pravzaprav za neke vrste čuvaja ali varnostnika spletne strani, ki skrbi za varno izmenjavo podatkov med strežnikom in brskalnikom oziroma uporabniki.

ssl certifikat3

Obstajajo različne vrste certifikatov

Na splošno velja, da za šifriranje vsi uporabljajo podobne metode, ravno tako za preverjanje integritete in pristnosti spletne strani. Vendar se vseeno razlikujejo glede na to, katere informacije vsebujejo o zaščitenih identitetah, kot tudi glede na stopnjo zaščite, ki jo omogočajo. Delimo jih na poslovne, domenske in razširjene.

Ko se odločite za ponudnika gostovanja spletne strani, je v storitev gostovanja in registracijo domene običajno vključen tudi SSL certifikat, ki je vračunan v ceno oz. ga tako prejmete brezplačno. Če si ogledujete ponudbo gostovanja prek spleta, večinoma vse objavljene cene že vsebujejo DDV.

kaj je ssl certifikat

Kaj je značilno za posamezni tip?

Domenski opravljajo preverjanje same domene in tako ponujajo nizko stopnjo šifriranja, kar pomeni, da omogočajo najnižji nivo preverjanja. To obliko običajno lahko prepoznate v obliki zelene ključavnice, ki se pojavi v naslovni vrstici poleg URL naslova. Obenem pa je to tudi najhitrejša potrditev veljavnosti. Z njimi pa zaščitite samo domeno, ne pa tudi poddomen.

Poslovni SSL certifikat izvaja validacijo organizacije, ki želi registrirati domeno, in sicer tako, da preveri identitete organizacije, društva oziroma podjetja. Gre za srednji nivo preverjanja, pri katerem gre za potrjevanje resničnosti domene oz. organizacije, ki registrira domeno.

ssl certifikat.2

Za podjetja je smiselno imeti najvišji nivo preverjanja

Kot lastnik podjetja in upravitelj spletne strani vaše organizacije morate nujno zagotoviti visoko stopnjo varnosti za vse uporabnike. Vsak zaupanja vredni lastnik domene bo tako imel ustrezno digitalno varnostno potrdilo, ki omogoča varno prenašanje podatkov med strežnikom in spletno stranjo.

Razširjeni oziroma EV certifikat bo vsakemu obiskovalcu spletne strani razkril tudi uradni naziv njegovega nosilca oz. lastnika spletnega mesta. Tako se v naslovni vrstici v brskalniku prikaže tudi ime podjetja, ob katerem je še ikona ključavnice. Na ta način je poskrbljeno še za dodatno zaupanje in transparentnost spletne strani, kar je še posebej pomembno v primeru spletnih trgovin.