Uncategorized

Kako se izognemo putiki?

Že v 17. stoletju so prvič omenjali bolezen, ki se je pojavljala predvsem med premožnejšim slojem prebivalstva, ki je imel na voljo obilo hrane in pijače. Ker so imeli tudi velik apetit in nezdrav življenjski slog, ki je med drugim vključeval telesno neaktivnost in preveliko uživanje alkohola, so premožneži pogosto tarnali nad bolečimi in oteklimi sklepi v rokah in nogah.

bolezen putika

Danes tej bolezni pravimo putika znaki pa se običajno kažejo v obliki vnetja. Najprej se začne z enim sklepom, nato pa preide še na ostale sklepe. Sčasoma se lahko vnetje razširi tudi na bližnja tkiva okoli prizadetih sklepov. Bolezni pravimo tudi protin oziroma bolezen bogatih in izobilja, ker je močno povezana prav z načinom prehrane. Najpogosteje zanjo obolevajo moški po 30. letu, lahko pa je tudi dedna.

 

Kako nastane in kako jo lahko preprečimo?

Putika je bolezen, ki jo povzročajo organske spojine purini. Največ purinov najdemo prav v hrani živalskega izvora, predvsem v drobovini. Po zaužitju purinov jih naše telo predela oz. presnovi v sečno kislino oziroma urat. Če zaužijemo preveč purinov se lahko zviša koncentracija sečne kisline v urinu in krvi. Pri tem postane pH urina preveč kisel, v takšnih razmerah pa nato purini v telesu metabolizirajo v kristale sečne kisline.

Če je teh preveč, se lahko nakopičijo v sklep. Ker je sklep dehidriran, pa med drgnjenjem ob tkivo sklep začne otekati in pojavi se bolečina. To lahko preprečimo z zmanjšanim vnosom živil, ki vsebujejo purine. To pa so predvsem drobovina, svinjina, perutnina, govedina, mastne ribe in sardine. Tudi nekatera zelenjava jih vsebuje: špinača, grah, cvetača, beluši in brstični ohrovt.

 

Preprečite zakisanost telesa z ustreznimi ukrepi

Tako kot pri kandidiazi je tudi putika bolezensko stanje, do katerega pride zaradi prezakisanega telesa. To pa vpliva na vezivno tkivo in medcelični prostor, kar povzroča mnoga obolenja, s katerimi se spopadamo v sodobnem času. Te so predvsem različne težave s prebavili, diabetes, revma, migrena in glavoboli, bolezni srca in ožilja ter možganska kap.

uravnotežena prehranaPrvi in najpomembnejši preventivni ukrep je zagotovo zdrava in uravnotežena prehrana. Poleg tega, da je nujno omejiti vnos vseh živil, ki vsebujejo purine, je pomembno, da se čim bolj izogibate vsej predelani hrani. Priporočljivo pa je predvsem uživanje sveže, zelene zelenjave in sadja, kot so jabolka, banane in avokado. Zelo koristni so tudi kalčki, leča in hladno stiskana olja ter kvinoja, riž in proso.

 

Putika: znaki in najpogostejši simptomi

Kot že omenjeno, je najbolj prepoznaven znak oteklina in bolečina v enem sklepu, najpogosteje je to palec na nogi. Nato se pojavijo lahko še bolečine v drugih sklepih in obsklepnih tkivih. Te prve simptome lahko spremljata še povišana telesna temperatura in povišana koncentracija sečne kisline v krvi. Pojavijo se lahko različne druge težave, kot so ledvične bolezni ali pa težave s srčnim ritmom.

Začetna bolečina je nenadna in je lahko zelo huda. Prizadeti sklep je pordel in otečen, na otip pa topel, kar je očiten znak prisotnega vnetja. Po prvem izbruhu bolezni se nato putika lahko ponavlja v različnih obdobjih in situacijah. Ker so največkrat pri tem prizadete tudi ledvice, lahko pride do povišane koncentracije sečne kisline v urinu in krvi tudi zaradi manjšega izločanja s sečem.

 

Preprečite jo lahko z zdravim življenjskim slogom

Če spadate med tiste, ki se nenehno borijo z odvečnimi kilogrami, razmislite o tem, kakšen življenjski slog imate. Se dovolj gibljete? Ali ste pogosto pod stresom? Ali uživate pestro in uravnoteženo prehrano? Prvi korak lahko naredite že s tem, da se začnete več gibati. Še posebej dobrodejno je gibanje v naravi. Naslednji pomemben korak je zagotovo sprememba prehranjevalnih navad.

Lahko pa posežete po različnih zdravilnih napitkih, ki si jih sami pripravite iz zelišč ali svežega sadja. Priporoča se pitje čaja iz kopriv, izredne pozitivne učinke pa naj bi imel izvleček iz semen zelene. Zelo koristen naj bi bil češnjev sok. Pomembno pa je tudi, da je v vašem telesu dovolj magnezija, ki ga lahko zaužijete v obliki prehranskega dopolnila.