dom in vrt

Katera je najboljša barva za les?

Pravi mojster ve, da ni vsaka barva za les enako dobra. Če želimo, da vrtno pohištvo ter drugi leseni izdelki, ki jih imamo postavljene na zunanjih površinah ostanejo svetleči, je pomembno da se zanje uporablja le najboljša barva za les. In katera je ta? Mnogi strokovnjaki, ki se na to zares spoznajo, menijo da enega boljših tovrstnih izdelkov na trgu prodaja družba Silvaprodukt iz Ljubljane, ki letos praznuje že častitljivih sedemdeset let.

Zakaj je najboljša barva za les tista od podjetja Silvaprodukt?

Poleg tega, da ima omenjeno podjetje zares dolgo tradicijo na tem področju, se radi pohvalijo tudi s tem, da svoje izdelke redno testirajo in pri tem upoštevajo vse regulative za doseganje visokih standardov, ki veljajo na ozemlju Evropske unije. To pomeni, da so njihovi preparati za zaščito lesa zares kvalitetni in lahko enostavno zagotovijo kar se da obstojno zaščito. Uporabni pa so za veliko različnih površin ter vrst lesa.

 

Kdaj je potrebno zaščitit lesene izdelke?

Pametno je, da se barva za les nanese na vse nezaščitene izdelke, ki ste jih morda izdelali sami ali kupili neposredno od mizarja. Prav tako pa je potrebno skrbeti tudi za zaščito vseh starejših izdelkov, ki so ob nakupu sicer morda bili zaščiteni, vendar je z leti ta premaz počasi izginil.

barva za les

Zato je dobro, da se vsakih nekaj let spomnite ter ga obnovite. Strokovnjaki svetujejo, da pred tem njihovo površino tudi dobro zbrusite, očitate ter odstranite ves morebiten prah, ki bi lahko oviran nanašanje novih slojev. V primeru, da so bili ti izdelki pred tem zaščiteni s posebnimi zaščitnimi olji, potem je dovolj, da njeno površino le narahlo obrusimo z brusnim papirjem. V kolikor pa je bila premazana z lazuro ali celo pokrivno barvo, pa bo potrebno precej močnejše brušenje preden lahko nadaljujete z delom.

Neživi sovražniki lesa

Med nežive dejavnike, ki v naravi povzročajo razkroj lesa, v prvi vrsti sodijo vremenske razmere. Na tovrstne izdelke namreč zelo slabo vplivajo dež, sneg in druge padavine, pa tudi velike spremembe v temperaturi ter nenazadnje sončna svetloba v obliki UV žarkov. V to kategorijo spada tudi onesnažen zrak, ki na razgradnjo vpliva z različnimi plini in številnimi trdimi delci. Eden od največjih neživih sovražnikov lesa je seveda ogenj, ki se v naravi predvsem pojavi v dolgih sušnih obdobjih.

barva za les

Vse zgoraj naštete nadloga v prvi vrsti vplivajo na zunanji videz lesenih izdelkov in zato močno kvarijo estetiko našega vrta. Sončna svetloba tako na primer povzroča sivenje površine lesa, medtem ko vlaga poskrbi da ta potemni. Redkeje bodo neživi dejavniki vplivali tudi na mehanske lastnosti. V vsakem primeru pa ga je potrebno zaščiti.

Kateri pa so živi dejavniki razkroja?

Organizmi so pravzaprav veliko nevarnejši za obstanek lesenih izdelkov saj jim ti predstavljajo hrano. Verjetno ste takoj pomislili na termite, vendar pa obstaja še veliko drugih majhnih živalic, ki se prehranjujejo z lesom. Poleg raznih črvov, pa so na seznamu živih dejavnikov razkroja tudi različne glive (razkrojevalke in modrivke), plesni ter celo bakterije. Nekatere so tako zelo učinkovite, da ob visoki vlagi celotno deblo razgradijo le v nekaj mesecih.