dom in vrt

Koliko traja priprava podlage za polaganje ploščic?

Je prišel čas, ko je treba prenoviti določen prostor, saj ga želite na novo obleči z modernejšimi ploščicami ali pa le popraviti nastale nepravilnosti? Potem je prav, da veste, kako poteka priprava podlage za polaganje ploščic in tako morda že vnaprej pripravite vse potrebne materiale ter se podučite o samem postopku. Če ste sam svoj mojster ali tudi, če boste zato najeli delavce, vam pride zelo prav nekaj predhodnega znanja.

V osnovi pa velja, da trajanje celotnega postopka, skupaj s polaganjem keramike ter fugiranjem, traja od 4 do 8 dni. Odvisno od stanja podlage in dodatnega dela.

polaganje ploščic (1)

Glavne značilnosti kakovostne podlage za polaganje ploščic

Pred začetkom dela je pomembno, da izbrana podlaga vsebuje vse spodaj naštete značilnosti, saj bo tako delo opravljeno kakovostno in trajnostno. V nasprotnem primeru se lahko zgodijo odstopanja, nepravilnost in kasnejše težave.

Dobre podlage za polaganje ploščic morajo vsebovati naslednje značilnosti:

  • maksimalno 3 % vlage v estrihu, torej da je suha;
  • estrih mora biti star vsaj 28 dni, beton pa vsaj pol leta;
  • biti mora popolnoma suha, brez nestrjenega cementnega mleka;
  • brez prahu, maščob, ostankov barve ali stenskih izravnalnih mas;
  • velik plus je, da je popolnoma ravna, lahko pa ima odstopanja do ± 3 mm.

Glede na to, kakšno osnovo imate ter kje, zunaj ali znotraj, boste polagali, je treba prilagoditi pripravo na polaganje ploščic. Kaj s tem mislimo?

polaganje ploščic.1 (1)

Podlage za polaganje ploščic glede na osnovo

V osnovi imamo 3 podlage, ki so najpogostejše. To so vibriran beton, betonski estrih in cementna malta. V vseh treh primerih je način za pripravo oz. delo, malo drugačen. Da vam bodo nasveti čim bolj blizu, smo se odločili, da vam predstavimo vsakega posebej.

Priprava v primeru vibriranega betona

To je tako imenovan redek beton, ki se mu na površini vedno naredi tako imenovana cementna skorjica, sestavljena iz odpadnih produktov reakcije cementa ter lažjih polnil. Ker je trdnost te skorjice premajhna, da bi nanjo lahko pritrdili ploščice, jo je treba zbrusiti.

Brušenje velja tako za vertikalne kot tudi horizontalne betonske površine. Pa vendar je dobro, da preverite, ali je površino treba brusiti ali jo le premazati s pred namazom. Če je površina znotraj, jo je treba posesati in nekaj minut pred začetkom premazati z akrilno emulzijo. Če pa je to zunanja površina, se priporoča, da jo po brušenju sperete kar z visokotlačnim čistilcem, brez pred namaza

Glavno je, da je površina čista, suha ter razmaščena.

Betonski estrih in njegova priprava

V primeru, če je estrih star minimalno 28 dni, je to že dovolj za neposredno direktno obravnavo. Vam pa svetujemo, da naj bo estrih star čim več, saj boste tako možnost težav zmanjšali na minimum. Če se še vseeno najde na nekaterih mestih preredek beton, maščoba, lepila ali ostanki barve, vam svetujemo, da ga pobrusite.

Podlaga naj bo čim bolj ravna, saj se bosta tako keramika in lepilo zelo lepo in trdno povezala ter bosta veliko bolj odporna proti udarcem.

Priprava v primeru cementne malte

Kadar imate podlago, imenovano cementna malta, naj bo ta pred samim delom, stara vsaj 7 dni. V nekaterih primerih to seveda ne bo mogoče, vendar se jo da zelo lepo urediti s hitro vezočimi masami ali maltami. Če vidite, da je kjerkoli treba podlago brusiti, jo nato samo dobro ometite ali posesajte, ter nekaj minut pred lepljenjem premažite s primernim premazom.

Tukaj velja pravilo: starejša, kot je podlaga, lepše in enostavnejše bo delo ter uporabili boste lahko cenejše lepilo.

polaganje ploščic1 (2)

Priprava pred začetkom

Ko boste pripravljali podlago, je dobro, da že veste, v kakšnem razmerju in vrstnem redu se boste lotili dela. Tako bo potekalo hitro in organizirano. Za vas imamo v nadaljevanju še nekaj nasvetov, kako podlage za polaganje ploščit pripraviti za kakovostno in trajnostno obdelavo.

  • Ob pregledu površine, neravnine in vdolbine zapolnite s sanacijsko malto, neravnine tal pa s tekočo izravnalno maso.
  • Podlage, ki so močno vpojne, premažite s prednamazom in tako preprečite, da se lepilo v stiku s takšno podlago prehitro posuši.
  • Predvsem v prostorih, ki so nagnjeni k vlagi, površino najprej zaščitite z vodoodpornim prednamazom.

Izbirajte kakovostne materiale in v primeru, da dela ne bi zmogli sami, raje v izogib večjih napak, pokličite strokovnjake.