lepota in zdravje

Minerali in zdrave maščobe za optimalno zdravje

Zaradi vse bolj stresnega življenjskega sloga, številnih obveznosti, pomanjkanja gibanja in nerednih ter nehranljivih obrokov naše telo vse bolj izgublja vitalnost. Povečuje se utrujenost in dolgoročno podvrženost različnim bolezenskim stanjem. Brez mineralov in maščobnih kislin praktično ni našega zdravja, nekatere raziskave pa kažejo, da je na primer magnezij ena izmed najbolj manjkajočih snovi na ravni širše populacije. Ocene segajo celo med 50 % – 75 % prebivalstva. To otežuje tudi druge procese, na primer presnovo izjemno pomembnega vitamina D, ki ostane neaktiven, in če ga skušamo vnesti s prehranskimi dopolnili, težave ne rešimo, saj le povečamo delež kalcija, ki se lahko prične nabirati v ožilju.

hrana bogata magnezijem

Kako lahko zagotovimo magnezij?

Magnezij pridobivamo iz več virov. Nahaja se v zeleni zelenjavi, kot je špinača, v stročnicah (fižol, leča, čičerika, grah), polnozrnatem rižu, bananah, bučnih in sončničnih semenih, mandljih ali indijskih oreščkih ter drugod. Pred stoletjem so ga naši predniki dovolj vnesli s hrano, danes pa nam uspeva zgolj četrtina tega. Ker je na naših jedilnikih vse več procesirane hrane, kave, alkohola in raznih zdravil, preprečujemo njegov vnos, zato se lahko odločimo tudi za prehransko dopolnilo. Nekateri ponudniki, kot je na primer podjetje Malinca, ga imajo celo z ekološkim certifikatom. Pridobljen je lahko iz morske trave vrste Ulva lactuca, vsem dobro poznane tudi kot morska solata, in se lahko kombinira z drugimi dodatki, kot so na primer omega 3 kapsule, ki pokrijejo ostale potrebe telesa. Glede predoziranja morajo biti pozorni bolniki z okvaro ledvic.

kakšno vlogo ima magnezij v našem organizmu

Kakšno vlogo ima magnezij?

Magnezij ima nadvse pomembno mesto, ko govorimo o delovanju mišic, živčnega sistema, ravnotežju elektrolitov, delitvi celic ali sintezi beljakovin. Brez njega si težko zamislimo normalno psihološko delovanje ter zdrave kosti in zobe, sprošča energijo pri presnovi, učinkovito pa zmanjšuje tudi našo izčrpanost. Marsikdo pozna boleče krče v nogah, ki so opozorilni znak za njegov izostanek. Izboljšuje delovanje inzulina, kar je ključno pri preprečevanju razvoja oziroma omejevanju diabetesa. Priporočena dnevna količina, ki bi jo morali zaužiti, je za odrasle moške med 400-420 mg, za odrasle ženske pa med 310-320 mg (v času nosečnosti se poveča do 360 mg). Za večje doziranje je potreben posvet z osebnim zdravnikom.

kakšno vlogo ima magnezij1

Združevanje z maščobnimi kislinami

Različne vrste maščob imajo izreden pomen za možgane, celice, živčni sistem, endokrine žleze, ki proizvajajo hormone, absorbiranje vitaminov, kot so A, E ter D, in našo energijo, zato se jih pravzaprav ne bi smeli izogibati. Pred leti je bila namreč v modi priprava jedi brez njih z namenom hitrejše izgube telesne teže. Resda so neugodne in škodljive tiste, ki so rafinirane in segrete na zelo visokih temperaturah, tako imenovane transmaščobe, ki jih je veliko v ocvrtih jedeh, kot so pomfri, čips, krofi itd., ki se jim moramo res ogniti. Namesto tega moramo izbrati nerafinirane, po možnosti iz ekološke pridelave. V primerjavi z rafiniranimi zmanjšujejo slab holesterol, vsebujejo pa tudi koristni omega 3 in 6. Sem se uvrščajo laneno, konopljino, sezamovo, bučno ali orehovo olje. Če poleg njih jemljemo magnezij, ki ravno tako znižuje holesterol, smo na dobri poti k telesnemu ravnovesju.

omega 3 kapsule

Omega 3 kapsule za dopolnitev

Magnezij lahko dobro dopolnjujejo omega 3 kapsule, ki prispevajo k delovanju imunskega sistema, priporočljive pa so pri srčno-žilnih boleznih, v nosečnosti in pri varovanju vida. Sestavine izvirajo največkrat iz rib oziroma ribjega olja in če bi želeli vnesti priporočene količine, bi jih morali pojesti veliko (še posebej vrste, kot so sardele, skuše, losos in tuna), kar pa ni vselej mogoče, poleg tega nekateri ne jedo rib. Hkrati je problematična prisotnost težkih kovin v njih, zato so preprostejša rešitev omega 3 kapsule, za katere proizvajalci poskrbijo, da jih ne vsebujejo, saj strogo nadzorujejo kakovost. Alternativa so lahko veganske omega 3 kapsule, ki vsebujejo alge oziroma so rastlinskega izvora, čeprav tudi tu niso izključene težke kovine.

maščobne kisline

Kdaj in kako uživati omega 3 kapsule?

Uživajmo jih skupaj z drugo hrano, saj aktivacija prebavnih encimov prispeva k njihovi razgradnji in hitrejši absorpciji snovi. Evropska agencija za hrano je ocenila, da je ustrezni dnevni delež 250 mg, če želimo preskrbeti oziroma zaščititi delovanje srca, možganov in vida, med nosečnostjo pa skoraj še enkrat toliko. Ker so mehke, jih lažje pogoltnemo. Dodane so jim tudi druge sestavine, pri tem pa morajo alergiki preveriti vsebnost alergenov, kot so soja, gluten, mleko, jajca ali lupinarji. Dnevnega odmerka ne smemo prekoračiti, saj pretirane količine na dolgi rok lahko povišajo krvni sladkor ali možnost krvavitev ali privedejo do drugih neželenih učinkov.

omega 3

Vsestranska dobrobit

Navedena priporočila v kombinaciji z magnezijem, ki je pridelan ekološko, kot v ponudbi podjetja Malinca, nam torej lahko ponujajo smernice za zdravo življenje. Vselej upoštevajmo zmernost, tudi ko gre za prehrambene dodatke, da ne dosežemo učinka, ki bo nasproten želenemu, in se držimo priloženih navodil. Uravnotežena kakovostna prehrana in dovoljšnje gibanje ter miren um bodo naš najboljši zaveznik pri spopadanju s stresnimi situacijami in boljšemu razporejanju obremenitev, nenazadnje pa nam bo hvaležno tudi telo.

prehranska dopolnila