storitve

Sam svoj mojster: polaganje ploščic brez fug

Ste se naveličali ploščic v kopalnici in imate že dovolj starih in dotrajanih fug? Se morda sprašujete, če ne bi bilo bolj smiselno polaganje ploščic brez fug? Na splošno obstaja nekaj razlogov proti polaganju brez fug, vendar če si to res želite in bi si želeli tega lotiti, ampak ne veste, kako položiti ploščice, potem berite naprej in našli boste nekaj koristnih nasvetov.

Na splošno pa je dobro vedeti, da so ob nakupu ploščice sicer res lahko videti dokaj enake. Vendar vseeno ni ravno tako, saj obstajajo minimalne razlike med posameznimi kosi, ki se jih na prvi pogled ne opazi, vendar postanejo očitne, ko končate s polaganjem.

fugiranje ploščic

Kaj je sploh namen fugiranja?

Kot že omenjeno, obstajajo razlike med posameznimi ploščicami, ki jih s prostim očesom sprva ne boste opazili. Šele potem ko so ploščice položene po celi površini, takrat lahko opazite, da je na nekaterih mestih prišlo do neenakega razmika med njimi. Namen fugiranja je prav ta, da se z njim izravnajo neenakosti med keramiko ter se ustvari poenoten in simetričen videz.

To je morda eden od najbolj očitnih razlogov, zakaj polaganje ploščic brez fug morda ni najboljša izbira, saj bo težko doseči enakomeren videz celotne površine položenih ploščic.

Druga težava pa je v tem, da tudi kljub natančnemu polaganju in na videz tesnemu prileganju posameznih ploščic ne boste mogli preprečiti nabiranja drobnih smeti med posameznimi ploščicami. Ker pa bo razmik med njimi premajhen, teh smeti tudi ne boste mogli odstraniti. S fugami teh težav ne boste imeli.

fugiranje ploščic1

Za polaganje ploščic brez fug potrebujete minimalno fugo

Ker se ploščice do neke mere premikajo in pri tem prihaja do trenja, ki lahko povzroča krušenje in lomljenje, lahko s fugiranjem zmanjšate trenje, saj bo fuga absorbirala premike in preprečila poškodbe. Prav zato je potrebno za videz keramike brez fug uporabiti fugo minimalne debeline, ki se komaj opazi s prostim očesom.

To lahko storite z retificiranimi ploščicami, pri katerih je rob ploščice obrušen pod določenim kotom. S tem se doseže enakomerna velikost keramike. Postopek retifikacije se uporablja pri talni in tudi pri stenski keramiki, z njim pa preprečite videz neenakosti, če se boste odločili za polaganje ploščic brez fug.

minimalna fuga1

Previdno pri polaganju na stik

Pred desetletji je bilo takšno polaganje bolj priljubljeno in se je tudi pogosteje izvajalo, saj pri tem načinu polaganja običajno ni prihajalo do poškodb. Vendar so v tistih časih uporabljali drugačne materiale. Predvsem je bilo za takratno keramiko značilno, da je bila mehkejša in drugačnih dimenzij, kar ji je omogočalo, da se je stisnila, ko je prišlo do krčenja podlage.

Danes se uporablja veliko trša keramika, ki več nima tolikšnih razteznih lastnosti kot včasih. Prav zaradi krčenja podlage se priporoča vsaj minimalna fuga, ki naj znaša najmanj 2 milimetra.

postopek polaganja ploščic

Se še vedno sprašujete, kako položiti ploščice?

Če še vedno niste prepričani, kako se tega lotiti, potem se nikar takšnega zahtevnega dela ne lotevajte sami. Raje se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo znal tudi svetovati, ali je za vašo kopalnico primeren takšen način polaganja ter vam bo pomagal tudi pri izbiri ustrezne keramike.