dom in vrt

Vas čaka menjava kritine in izdelava ostrešja?

Kakovostna izdelava ostrešja ni pomembna samo iz bivanjskega vidika, temveč tudi iz vidika zmanjševanja stroškov. Za to je najprej potrebno izbrati pravi les ter ga pravilno obdelati, natančno opraviti meritve in premišljeno izbrati material kritine. Da boste krovska dela opravili tako kot treba in da vam bo nova kritina služila dalj časa, se za pomoč obrnite na izkušene krovce. Ti vam bodo ustrezno svetovali, pregledali stanje in navsezadnje izvedli dela, ki bodo skladna s številnimi zahtevanimi predpisi. Več o menjavi kritine preberite na https://www.libelagroup.si/izdelava-ostresja/. Če želite pri tem prihraniti nekaj denarja, pa je izolacija strehe nekaj, kar lahko opravite sami. Kako, poglejte na https://www.libelagroup.si/izolacija-strehe/.

Kako poteka izdelava ostrešja?

izdelava ostrešja

Vsaka izdelava ostrešja se začne z izrisom in natančnim načrtom, ki je ključnega pomena za vključitev vseh statičnih, konstrukcijskih in ostalih predpisov, ki jih je v skladu z zakonodajo treba upoštevati. Izdelava ostrešja se deli na več skupin, kjer ima vsaka svoje specifične statične in konstrukcijske značilnosti, razlike pa so tudi v konstrukcijskih elementih, strukturi, razponu ipd. Sama izdelava ostrešja je v veliki meri odvisna od nosilnega sistema, ki nosi celo konstrukcijo, poleg tega pa zdrži že obremenitve kot sta veter in sneg. Seveda pa je treba misliti tudi arhitekturni izgled in vključenost v okolico same hiše.

Osnova so  nosilni sistemi

V grobem se izdelava ostrešja deli glede na nosilne sisteme. To so palična konstrukcija, povezje brez leg ali škarjasto in goltniško povezje, lepljena lamelirana konstrukcija ter gredna streha in polno povezje s stojali in vešali. Odločitev, kateri sistem izbrati, je odvisen od različnih dejavnikov, npr. podnebja, kjer hiša stoji, ekonomično upravičenosti idp. Pri tem vam najbolje svetuje strokovnjak, ki opravi ogled in meritve, ustrezno svetuje in na podlagi tega pripravi oceno stroška.

Priprava lesa

Najpogostejši material, ki se uporablja, je les, ki pa mora biti ustrezno pripravljen. Čas od oktobra do konca marca je najboljši čas za sečnjo, saj drevesa ne rastejo, manj je škodljivcev, nevarnost za poškodbe drugih dreves pa je zaradi zamrznjenih tal manjša. Pomembno tudi dobro in pravilno skladiščenje. Po sečnji ga je treba v čim krajšem času odpeljati na žago in ga skladiščiti tako, da ni v stiku z zemljo. Potrebno je premazati še čelne dele hlodov s posebnim premazom, s katerim preprečimo prehitro sušenje in nastanek razpok.

Izdelava ostrešja je boljša, če je lupljenje hlodovine natančno, saj je prostor med beljavo in skorjo bogat vir hrane za insekte. Da preprečite površinsko pokanje lesa, je olupljeno hlodovino treba večkrat dnevno škropiti z vodo ali namakati v bazenih vode. Žagani les se  zloži v novo skladovnico, pri čemer mora biti najnižji kos ožji od 1 m in biti dvignjen od tal 40 do 60 cm, med posameznimi nivoji pa mora biti  prostor za kroženje zraka. Vse skupaj je treba pokriti in zaščititi pred padavinami. Les je pripravljen, ko ima približno 16% vlažnost.

Izbira kritine

Obstajajo različne vrste kritin, kjer je izbira odvisna predvsem od zunanjih vremenskih dejavnikov, cenovnega okvirja ter nagiba strehe. Najpogosteje uporabljene kritine so opečna, betonska, kamnita ali pločevinasta. Slednje so zaradi nizkih stroškov in lahke konstrukcije med najbolj priljubljenimi.

Zmanjšajte stroške ogrevanja

​​Za nizke cene ogrevanja je poleg kakovostne fasade pomembno tudi krovstvo in stavbno kleparstvo. Izolacija strehe je bistvena za zmanjševanje stroškov ogrevanja v vašem domu, za kar obstaja preprosta fizikalna razlaga: topel zrak je lažji od hladnega, zato se dviguje in če tega ne prepreči ustrezna izvedba, so lahko toplotne izgube enormne, stroški za ogrevanje pa posledično višji. Zanimiv je podatek, da je v Sloveniji še več kot 70% vseh stavb, kjer je izolacija strehe slaba ali je sploh ni.

Kako se dela izolacija strehe?

izolacija strehe

Izolacija strehe poteka v treh korakih. Najprej je potrebno izmeriti kvadraturo, na podlagi česar je potrebno nabaviti pravo količino materiala. Sledi rezanje materiala na pravilno velike kose, pri čemer upoštevajte, da je bolje, da so kosi nekoliko širši in daljši od dejanske površine. Če uporabljate vpihano izolacijo okoli lesenih nosilcev, lahko ta korak preskočite.  Na plošče na spodnjem delu lesenih nosilcev razvaljamo plastično prevleko in jo obrežemo tako, da obložimo še stene nosilcev vse do vrha.

Zadnji korak je namestitev materiala, ki je lahko izolacija strehe v roli ali vpihana izolacija strehe. Prvi postopek je nekoliko podrobnejši in natančnejši, drugega pa lahko enostavno položite po navodilih proizvajalca. Samo delo ni zahtevno, je pa zelo pomembno za kakovost bivanja in zahteva precejšnjo mero natančnosti.

Zahtevajte informativni izračun

Tako kot za vsa druga gradbena dela, tudi za krovska dela zahtevajte informativni izračun. Krovec oz. strokovnjak bo prišel na ogled vaše hiše, ocenil stanje, svetoval pri najboljši izbiri, opravil meritve ter pripravil okviren strošek. Čeprav je izolacija strehe enostaven postopek, ki ga lahko opravite sami, pa v kolikor nimate izkušenj ali niste vešči krovnih del, delo raje zaupajte strokovnjakom. Namreč, že slabo tesnjenje materiala vam ali en centimeter velika luknjica lahko povzroči do 20% izgube toplote.