Zakaj aloe vera velja za čudežno rastlino?

Zagotovo vam je aloe vera najbolj poznana pri negi sončnih opeklin in celjenju brazgotin, vendar pa je njen gel prisoten v širokem spektru najrazličnejših izdelkih. Zaradi svojih pozitivnih učinkovin je prisotna v številnih medicinskih in kozmetičnih izdelkih pa tudi prehranskih dodatkih. Aloe vera je poznana pod različnimi imeni: zdravilna, drevesasta, kitajska, prava aloje vera, krokodilov jezik, čudežna rastlina … Čeprav je znanstvenih dokazov o njeni učinkovitosti malo, pa doslej objavljene študije in pričanje ljudi potrjujejo, da gre za eno bolj zdravilnih rastlin, katere pozitivne učinke so prepoznali že stari Egipčani. Ključni deli rastline so sočni zeleni listi, iz katerih se pridobivajo sok, gel ali smolo in se mešajo z različnimi pripravki.

 

Rastlina, ki prenese vse, razen mraza

Aloe vera je od 60 do 100 cm visoka rastlina, ki izvira iz Afrike in brez težav prenaša ekstremno vročino, sušo in vlago, ne mara in ne preživi pa mraza. Ima značilne debele in mesnate liste zelene barve z rahlo sivimi odtenki, ki jih na robu zaključujejo majhne bele bodice. Površina listov je obdana z vosku podobno snovjo, ki rastlino ščiti pred izsušitvijo. Največ zdravilnih učinkov imajo sočni listi, iz katerih se za zdravstvene in kozmetične namene pridobivajo zlasti gel, sok in smola. Zanimivo je dejstvo, da mora biti aloe vera stara nekaj let, preden začnejo iz nje pridobivati sok.

aloe vera

Od kod izraz “čudežna rastlina”?

Aloe vera poleg zdravilnih sestavin vsebuje tudi precej hranilnih snovi – polisaharide, aminokisline, proteine, enicme, cink, železo, magnezij in kalcij ter vitamine B, C in E. Te učinkovine pozitivno vplivajo na celjenje kožnih poškodb, mehurjev, opeklin in pikov insektov, pomagajo pa tudi pri glivičnih vnetjih, alergijskih reakcijah, herpesih, aknah, rozacei, ekcemih ter okrevanju po operativnih posegih oz. odpravljanju brazgotin. Velikokrat se pri opeklinah in poškodbah uporablja kar sveže iztisnjen sok iz njenih listov, drugod jo najdemo v različnih farmacevtskih pripravkih. Za ohranjanje zdravja jo lahko uživamo tudi v napitkih, saj izboljšuje prebavo in dviguje imunski sistem. Zaradi grenkega okusa se v pripravkih uporablja brez grenkega aloina, zaradi odvajalnega učinka pa se pogosto uporablja pri zaprtju.

 

Je bila aloe vera Kleopatrina skrivnost lepote?

Zapisi kažejo, da so že Sumerci in Egipčani pred več kot 6000 leti rastlino uporabljali kot losjon za nego kože, imenovali so jo rastlina nesmrtnosti. Kasneje so jo Grki in Rimljani uporabljali predvsem za celjenje ran. Tudi danes je aloje vera ena izmed ključnih sestavin v naravni kozmetiki, saj pomirja in vlaži kožo, zmanjšuje rdečico, deluje protivnetno in regenerativno, učinkovita pa je tudi proti staranju, saj povečuje tvorbo kolagena in elastana, kar zmanjšuje nastajanje gub in tvorbo pigmentov. V kozmetični industriji se uporablja predvsem v obliki losjonov, krem, sprejev in mask, najdemo pa jo tudi v zobnih pastah, ustnih vodicah, deodorantih, šamponih, ličilih ipd.

aloe vera 1.1

Jo že uporabljate?

Izdelki z izvlečki aloe so nepogrešljivi je na počitnicah na morju, kjer blažijo sončne opekline ter pomirjajo kožo od sonca in pikov komarjev. Obvezni so pri negi brazgotin, sploh tistih na izpostavljenih mestih, za katere želite, da čim prej izginejo. Nekateri jih imajo tudi v kuhinji, kjer so prva pomoč ob urezninah ali opeklinah, največkrat pa jo najdemo ravno v kopalnici v obraznih maskah, kremah in losjonih, kjer skrbijo za zdrav in svež izgled.