dom in vrt

Zakaj so namakalni sistemi vse bolj dobrodošla izbira na vrtovih?

Obstaja veliko različnih metod za avtomatski namakalni sistem za vrt, ki se v vročih poletnih dneh še posebej dobro obnesejo. Med drugim je njihova največja prednost v tem, da lahko nastavite različne pretoke vode, s tem pa tudi zmanjšate porabo. Na voljo so vam tako različni načini upravljanja, med katerimi se vse več lastnikov vrtov odloča za bolj kompleksne načine, kot je na primer krmiljenje s pomočjo senzorjev.

Vendar so pri večini vrtičkarjev zagotovo bolj primerni razni mali namakalni sistemi, ki jih je možno vzpostaviti na preprost način z le eno ali dvema mehanizmoma. Za najpreprostejšo metodo še vedno velja preprosta napeljava zalivalnih cevi, potem pa te lahko kombinirate z različnimi cevnimi in drugimi priključki, kot so npr. seti za hitri priklop, razdelilniki z več šobami, različne vrste ventilov in spojk ter mehanske ure za uravnavanje pretoka vode.

namakaln sistemi2

Mali namakalni sistemi lahko močno olajšajo zalivanje

Gre za zelo enostavne načine namakanja, ki so obenem zelo poceni. Za svoje delovanje pa ne potrebujejo elektrike ali drugih elektronskih komponent, kot so krmilniki ali elektromagnetni ventili. Ker gre za trajno rešitev, boste tako lahko z nizkimi stroški vložili v preprost namakalni sistem za vrt, ki se vam bo hitro povrnil. Z njim boste namreč močno prispevali k boljši kakovosti pridelkov, obenem pa tudi povečali njihovo količino.

Med najpogosteje uporabljanimi je zagotovo kapljični način, ki je večinoma namenjen prav vrtičkarjem. Prednost takšnih preprostih mehanizmov je prav njihova preprosta uporaba in nezahtevna montaža. Na trgu lahko poiščete razne komplete, ki vsebujejo najnujnejše sestavne dele. Izberete lahko takšnega, ki omogoča priključitev na že obstoječi vodni priključek, ali pa se odločite za priključitev na prosti pad.

Različni seti za namakalni sistem za vrt vsebujejo različne komponente. Mednje spadajo zalivalna in kapljična cev ter regulator pritiska. Potem pa so tu še druge dodatne komponente, kot so hitra spojka za dovodno cev, priklop za pipo, različni spojni kosi in držala za cevi ter zaključni čep in PVC ventil.

namakaln sistemi

Kako poteka namestitev preprostih sistemov?

Najpomembnejši del je zagotovo regulator pritiska, ki ga je najprej treba namestiti na pipo. Nato nanj namestite priklop za pipo, hitro spojko in nanjo še zalivalno cev. Cev je potem treba napeljati do vrta, kjer se nanjo ponovno priključi hitra spojka, priklop za cev in ventil, na katerega priključite še kapljično cev. Ventil je treba odpreti, da omogoči pretok vode skozi zalivalno cev v kapljično. Za razporejanje količine vode po vrtu oziroma vaši zeleni površini uporabite različne spojnice, na katere spojite kapljične cevi.

Na koncu je treba zamašiti cev v vsaki vrsti, za kar uporabite zaključne čepe. Te morate potisniti do konca v cev. Pri nameščanju cevi pazite, da bo ta položena tako, da je čim bliže rastlinam, ki jih nameravate zalivati. Zalivanje aktivirajte tako, da odprete pipo do polovice, da spustite vodo v kapljični namakalni sistem za vrt.

namakalni sistemi

Zahtevnejši in sodobnejši načini zalivanja

Vsi, ki želijo imeti bolj dodelan način zalivanja, bodo zanje morali tudi več odšteti. Vsak kompleksnejši avtomatski namakalni sistem za vrt namreč za upravljanje potrebuje bolj zapletene metode, kot so na primer elektronski krmilniki, senzorji ali zalivalni računalniki.

Posebne zalivalne računalnike lahko priključite tudi na vodovodno pipo. Mehanski gumb pa omogoča zelo enostavno uporabo. Gre za kompleksno napravo, ki omogoča številne funkcije, kot je na primer sprememba dolžine cikla zalivanja, ki jo lahko spremeni v nekaj sekundah. Poleg tega ima nameščeno odstranljivo kontrolo pogona, ki zagotavlja enostavno nastavitev. Takšen zalivalni računalnik se lahko zažene tudi do šestkrat na dan. Uporabljate ga lahko tudi v kombinaciji z ostalimi komponentami, kot je na primer senzor za vlažnost tal, s katerim se lahko preprosto poveže.

namakalni sistem2