tehnologija in znanost

Mehčanje vode tudi s pomočjo vgrajenih filtrov

Moderni filtri za vodni kamen imajo mnogostransko vlogo, ki sega od zagotavljanja čiste pitne vode do podaljševanja življenjske dobe gospodinjskih aparatov in ohranjanja estetskega videza kopalnic. Trdota vode, ki je značilna za našo regijo, ima pomembne posledice na delovanje gospodinjskih aparatov. Pralni in sušilni stroji, ki so običajno prisotni v kopalnicah, imajo krajšo življenjsko dobo zaradi odlaganja mineralov. Poleg tega se mineralne snovi nabirajo tudi na armaturah, kar lahko negativno vpliva na njihov videz. V preteklosti to ni bilo tako uničujoče za gospodinjske aparate, saj so bili narejeni iz bolj trajnih materialov. Danes pa potrebujemo najboljši filter za vodo, da preprečimo ta problem, ki pesti vsa gospodinjstva.

 

Nevidna nadloga v vaši vodi

Voda, ki jo uporabljamo, vsebuje različne snovi, odvisno od njenega izvora in sestave tal skozi katere teče. Ena od glavnih težav so mineralne snovi kot so kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita, ki se raztapljajo v njej med potjo od izvira do uporabnika. Postopoma se mineralne snovi kopičijo v ceveh vodovodnih sistemov, pralnih strojih, kopalniških kadeh, sanitarni keramiki in drugih napravah, kar lahko povzroči zamašitve cevi, zmanjšan pretok vode ter številne druge težave. Poleg tega lahko povzroči okvare ventilov, izgubo leska, madeže, mašenje mrežic in povečano rabo energije. Tudi estetsko ni prijeten, saj lahko pušča madeže na sanitarni keramiki, kopalniških kabinah in drugih gospodinjskih aparatih. Prav tako predstavlja ugodno okolje za rast bakterij, vključno z nevarno bakterijo legionelo.

 

Višja temperatura, več mineralnih snovi

Ko se temperatura tekočine povečuje, se povečuje tudi izločanje trdovratnih mineralnih snovi. Zato je največ trdih oblog opaziti na ceveh bojlerjev, grelnikov in drugih gospodinjskih aparatih ter sanitarnih armaturah, kjer se uporablja topla tekočina. Posledica je nalaganje apnenca v ceveh, pipah, straniščnih školjkah, umivalnikih, grelcih, strojih, posodah in kozarcih. Eden od znakov, da imate je trdota visoka, je, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, kar lahko privede do povečane porabe detergentov. Strokovnjaki so izračunali, da povprečna štiričlanska družina naredi kar 70 kilogramov trdovratnih mineralov na leto pri običajni uporabi, zato je potreben najboljši filter za vodo.

 

Borba proti trdovratnim mineralom

V boju proti trdovratnim mineralom so nam pogosto v pomoč različni filtri za vodni kamen. Izbira je odvisna od namena uporabe tekočine. Ena od možnosti je kemično mehčanje, ki se pogosto uporablja v industriji, vendar se lahko uporabi tudi v gospodinjstvih. Ta proces, znan kot ionska izmenjava, vključuje posodo z ionsko maso, posodo s soljo in programator z ventili. Tekočina teče skozi ionsko maso, kjer se vežejo kalcijevi in magnezijevi ioni. Programator nato sproži spiranje mase s slano vodo. Ta postopek porabi električno energijo, sol in vodo. Kljub temu so pred ionskim izmenjevalcem še vedno potrebni mehanski filtri za vodni kamen.

 

Učinkovito odstranjevanje nečistoč

Poleg tega obstajajo tudi filtri za vodni kamen z aktivnim ogljem, ki se odlikujejo po svoji adsorpcijski moči. Odlični so za odstranjevanje kemičnih snovi, klora, barvil, težkih kovin in umazanije. Vsebujejo lahko posebej pripravljeno oglje, ki se pridobi z močnim segrevanjem in privlači kemične snovi ter nečistoče zaradi svojega pozitivnega električnega naboja. Ti filtri za vodni kamen iz aktivnega oglja v obliki granulata so neselektivni adsorberji, ki vežejo tako škodljive kot tudi koristne molekule, saj se nanje vežejo tudi organske molekule. Lahko jih uporabimo ne le za čiščenje pitne vode, ampak tudi za prhe in pralne stroje.

 

Učinkovitost polifosfatnih mehčalnikov

Za mehčanje, ki se ne uporablja za pitje ali pripravo hrane, se najpogosteje uporabljajo polifosfatni mehčalniki, ki so na voljo v obliki kristalov, prahu ali tekočin. Ti naprave zavirajo rast kristalov in izločanje apnenca, vendar so učinkoviti le pri temperaturah do 55 stopinj Celzija. V primerih, ko je voda namenjena pitju in pripravi hrane, se najpogosteje uporabljajo naprave za fizikalno obdelavo. Te naprave ne spreminjajo kemične sestave vode, temveč le njene fizikalne lastnosti. Pogosto vsebujejo permanentne magnete, ki začasno namagnetijo raztopljene delce.